Pages

Nuffnang Ads

Sunday, 28 June 2015

APOSL-Melawan Sains Palsu Dalam Masyarakat

Baru2 ni aku dan beberapa ahli aposl dijemput ke satu event melawan sains palsu dalam masyarakat di bukit penchala. Sebuah tempat yang agak remote dan sunyi, memang sesuai untuk aktiviti kantoi mengantoikan benda yang pseudo science ni. Dalam lebih kurang 50 orang yang kononnya nak hadir, tapi tak hadir pun. Atas sebab, tak jumpa jalan. Memang patut pon. Sebab tempat tu agak terpencil dan susah untuk dicari. Stesen paling dekat adalah stesen komuter kepong dan kena naik teksi untuk ke situ.

WARNING/AMARAN/WHATEVER, ini bukan review rasmi APOSL, review rasmi  melawan sains palsu dalam masyarakat ada dekat page fb APOSL dan juga web rasmi aposl.org.

So aku dan amoi cosplay ni  dari stesen taman bahagia lepas tu terus ke bukit penchala dengan tay dan pepper yang dah sampai dulu dengan fizli, muhamad musoddiq mustafa (speaker) dan bini dia. Teoh jugak dah sampai kat situ. Yeye aje 50 orang, tapi yang ada cuma 8 orang aje. Shiet~~

Muhamad musoddiq ni memang skeptic yang hebat dan dah banyak memperjuangkan dan membongkarkan produk mengarut dipasaran melalui fb contohnya pseudo science watch.  Ia adalah page fb yang berguna untuk menyedarkan orang ramai betapa fucked up nya peniaga barang bullshit dinegara kita.

So talk ini menyentuh tentang kepalsuan sains dalam produk2 yang dijual dinegara kita dengan menyalahgunakan nama sains, macam tula. Contohnya, aku tak nak sebut nama, produk kesihatan macam gelang magnetik, penapis air yang memberi kesihatan luar biasa. 

Juga yang dibongkarkan kepalsuan nya macam produk supliment (makanan tambahan) macam air kesihatan, infused water, detox tea, stemcell shit (aik? Macam pernah dengar), air mineral dibaca doa, air ion shit, air zam zam, dan segala macam jenis bullshit yang menjanjikan kesihatan kepada pengguna dengan nama sains kononnya dan yang paling laris, dengan nama agama.

Lepastu muhamad musoddiq membongkar lagi kepalsuan pelbagai jenis rawatan terapi dengan menggunakan elektrik, kristal, magnet, kaca istimewa yang menggunakan nama quantum field shit, aura shit, fucking ass energy, katil kesihatan my ass dan macam2 lagi. 

Bullshit macam ni kerap disasarkan kepada pengguna yang tak tahu, tak ada background dan cukup pengetahuan tentang sains, terutamanya orang2 tua kita dikampung yang takde masa atau teringin nak jadi skeptic terhadap sipenipu2 gampang ini. But its all about business. You sell it, you get the money, people with chronic shit die. Siapa peduli ye tak? Memang ada kes orang yang mengunakan benda2 bullshit ni pilih, sihat semula disebabkan placebo. Tapi placebo tetap placebo. Untuk pesakit kronik, benda ni tak mengubah apa2 contohnya macam kanser. Penyakit macam ni sepatutnya harus mendapatkan rawatan yang legit di hospital. 

Bagi aku program macam ni memang bagus dan sangat berguna untuk semua orang. Untuk kami di APOSL, kebanyakan kami memang skeptic pasal semua benda dan kami, bukan nak berbangga2 memang scientifically literate. Kalau tak apasal kami join group sains? Yup untuk menambah pengetahuan dan passion for science, sesuatu yang rakyat malaysia sendiri kurang pada era moden ini.

Lepas pukul 1 tengahari kami pun bersurai sebab muhamad musoddiq dan isteri nak conserve energy. kami pulak terus lepak di pejabat APOSL sampai petang dan bertolak ke rawang untuk berjumpa kawan.

Tempat dirawang tu dah tentula jusco rawang... ou yiez shiet this brings back memories. Ok setakat itu ajela update setakat ni. No extended time kali ni~ hehe~

4 comments:

  1. Gua sadis tak jumpa jalan
    Huwa!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe. Minggu ni kita pi layan aposl hari rosalind franklin~ yea~~

      Delete
    2. Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya.BUKA BLO DANA GHAIB MBAH RAWA GUMPALA

      Delete
  2. Gua sadis tak jumpa jalan
    Huwa!!!!

    ReplyDelete