Pages

Nuffnang Ads

Sunday, 28 June 2015

APOSL-Melawan Sains Palsu Dalam Masyarakat

Baru2 ni aku dan beberapa ahli aposl dijemput ke satu event melawan sains palsu dalam masyarakat di bukit penchala. Sebuah tempat yang agak remote dan sunyi, memang sesuai untuk aktiviti kantoi mengantoikan benda yang pseudo science ni. Dalam lebih kurang 50 orang yang kononnya nak hadir, tapi tak hadir pun. Atas sebab, tak jumpa jalan. Memang patut pon. Sebab tempat tu agak terpencil dan susah untuk dicari. Stesen paling dekat adalah stesen komuter kepong dan kena naik teksi untuk ke situ.

WARNING/AMARAN/WHATEVER, ini bukan review rasmi APOSL, review rasmi  melawan sains palsu dalam masyarakat ada dekat page fb APOSL dan juga web rasmi aposl.org.

So aku dan amoi cosplay ni  dari stesen taman bahagia lepas tu terus ke bukit penchala dengan tay dan pepper yang dah sampai dulu dengan fizli, muhamad musoddiq mustafa (speaker) dan bini dia. Teoh jugak dah sampai kat situ. Yeye aje 50 orang, tapi yang ada cuma 8 orang aje. Shiet~~

Muhamad musoddiq ni memang skeptic yang hebat dan dah banyak memperjuangkan dan membongkarkan produk mengarut dipasaran melalui fb contohnya pseudo science watch.  Ia adalah page fb yang berguna untuk menyedarkan orang ramai betapa fucked up nya peniaga barang bullshit dinegara kita.

So talk ini menyentuh tentang kepalsuan sains dalam produk2 yang dijual dinegara kita dengan menyalahgunakan nama sains, macam tula. Contohnya, aku tak nak sebut nama, produk kesihatan macam gelang magnetik, penapis air yang memberi kesihatan luar biasa. 

Juga yang dibongkarkan kepalsuan nya macam produk supliment (makanan tambahan) macam air kesihatan, infused water, detox tea, stemcell shit (aik? Macam pernah dengar), air mineral dibaca doa, air ion shit, air zam zam, dan segala macam jenis bullshit yang menjanjikan kesihatan kepada pengguna dengan nama sains kononnya dan yang paling laris, dengan nama agama.

Lepastu muhamad musoddiq membongkar lagi kepalsuan pelbagai jenis rawatan terapi dengan menggunakan elektrik, kristal, magnet, kaca istimewa yang menggunakan nama quantum field shit, aura shit, fucking ass energy, katil kesihatan my ass dan macam2 lagi. 

Bullshit macam ni kerap disasarkan kepada pengguna yang tak tahu, tak ada background dan cukup pengetahuan tentang sains, terutamanya orang2 tua kita dikampung yang takde masa atau teringin nak jadi skeptic terhadap sipenipu2 gampang ini. But its all about business. You sell it, you get the money, people with chronic shit die. Siapa peduli ye tak? Memang ada kes orang yang mengunakan benda2 bullshit ni pilih, sihat semula disebabkan placebo. Tapi placebo tetap placebo. Untuk pesakit kronik, benda ni tak mengubah apa2 contohnya macam kanser. Penyakit macam ni sepatutnya harus mendapatkan rawatan yang legit di hospital. 

Bagi aku program macam ni memang bagus dan sangat berguna untuk semua orang. Untuk kami di APOSL, kebanyakan kami memang skeptic pasal semua benda dan kami, bukan nak berbangga2 memang scientifically literate. Kalau tak apasal kami join group sains? Yup untuk menambah pengetahuan dan passion for science, sesuatu yang rakyat malaysia sendiri kurang pada era moden ini.

Lepas pukul 1 tengahari kami pun bersurai sebab muhamad musoddiq dan isteri nak conserve energy. kami pulak terus lepak di pejabat APOSL sampai petang dan bertolak ke rawang untuk berjumpa kawan.

Tempat dirawang tu dah tentula jusco rawang... ou yiez shiet this brings back memories. Ok setakat itu ajela update setakat ni. No extended time kali ni~ hehe~

Monday, 22 June 2015

Jalan Jalan cari henfon ++ extended time

Minat mendalam

Aku ada satu kegilaan terhadap 1 benda. Cosplay. Eh silap. Henfon, smartfon, phablet, kamera, whatever, senang crita aku sangat gemarkan gajet. Kegilaan ni memang dah diketahui oleh kawan2 terdekat. Sebut aje henfon apa, aku tau spek, sekurang2 kurangnya henfon yang keluar pada tahun 2014. Walaupun aku tak berduit dan bekerjaya sebagai pengusaha dan penanam anggur yang tersohor, aku tetap ambik tahu tentang gajet2 diluar sana, termasuk DSLR dan kamera digital mirrorless.
Otw ke kl via lrt

Dengan pengetahuan sick bastard  ni, aku diajak oleh tay untuk menemaninya membeli henfon baru. Sebelum ni dia pakai samsung galaxy mega. So, apa yang dia nak mesti henfon berskrin besar jugak sebagai pengganti samsung galaxy mega yang diberi pinjam oleh emak dia. Takde tempat yang paling bagus didalam selangor-kl ni untuk mencarik gajet canggih kecuali low yat plaza. Sebenarnya Plaza alam sentral pun tak kurang hebatnya dengan low yat. Tapi shah alam kurang menarik berbanding kl. Ada apa kat shah alam?
Low yat plaza sentiasa ramai pengunjung

So, kami bergerak dari stesen lrt titiwangsa terus ke stesen imbi for the fuck yea~. Macam2 dah berubah dekat lowyat. Jadi sampai di lowyat plaza, kami terus ke kedai jual henfon secara random yang ada display henfon samsung. Bagi aku henfon samsung agak istimewa. Senang dipakai, interfacenya agak clean dan mudah dipahami. Bukan setakat itu kebanyakan henfon baru tak kira apa produkpun termasuk nokia sudah mula seal bateri masing2 didalam body henfon. Samsung antara yang tak buat benda bodoh macam tu buat masa kini, kecuali untuk henfon terbarunya sgs6 yang sudah mula seal dia punya bateri kat dalam. This is stupid as shit. Kalau henfon hang aku nak buat macam mana? Tunggu bateri habis?
Removable bateri memang awesome

Kelebihan bateri yang boleh dibuka adalah sangat best. Pertama, kalau bateri dah kong, dah rosak, kita boleh pergi kedai henfon dan beli bateri baru seterusnya boleh bukak cover belakang dan ganti terus, buang bateri lama. Senang. Kedua, kalau henfon hang, kita boleh bukak cover belakang dan keluarkan bateri dari henfon dan pasang balik. Seterusnya reboot balik. Senang.

Pilihan mantap

Jadi memang aku rekemenkan tay henfon samsung dalam bajet 1k. Mula2 kami tengok henfon samsung mega 2(sgm2). Ia adalah sebuah henfon yang besar dan skrinnya besar. Tapi skrinnya TFT bukan AMOLED. aku boleh ceritakan beza TFT dan AMOLED dekat sini walaupun keduanya ada pro dan con tersendiri. Tapi panjang ceritanya. For the sake of simplicity, skrin AMOLED adalah pilihan yang baik untuk henfon berskrin besar.
Perbansingan saiz sgm2 (kanan) dan sgn2 (kiri)

Berbalik kepasa sgm2 tadi, speknya sangat rendah, sesuai dengan harganya rm800 (baru). Semua complete ada charger dan earplug. Speknya sangat rendah macam ramnya cuma 1.5gb dan processor nya cuma quad core 1.2ghz dan kamera cuma 8mp. Macam kenal? Yup. Hampir sama spek dengan sgs3 aku. Bezanya sgs3 skrinnya 4.8" dan sgm2 6".

Dengan tujuan tay yang inginkan henfon yang skrinnya besar, tauke kedai memperkenalkan samsung galaxy note 3 (sgn3). Hah. Aku dah kenal sangat henfon ni. Sgn3 memang henfon yang aku idamkan selama ni, cuma aku takde duit je nak bli. Tapi sgn3 yang tauke kedai perkenalkan adalah second hand dangan harga rm900. Aku cakap holy dick! Suck my dick! Murah.
Orang kedai memasang screen protector

Tapi ikut polisi aku, aku tak akan sekali2 bli barang elektronik seconhand atas alasan yg kompleks. Jangan cakap barang elektronik second hand takde problemla. Bullshit. fuck you mesti ada walaupon tauke kedai tu cakap takde problem. Tapi ni bukan duit aku. Aku just guide mencari barang terbaik ikut pengalaman dan minat aku. So, yes kami bli henfon tu dengan tambahan rm20 untuk skrin protector yang sangat badass dan casing silicon jernih serta earplug baru (ironynya earplug tu I phone punya). Biasala barang second hand.
Charger samsung. Earplug I phone. The irony~~

Aku jelaskan kat tay yang sgn3 speknya sangat tinggi. Macam processor nya 2.3gb, ramnya 3gb, skrinnya AMOLED 5.1", kameranya badass 13mp. bukan setakat itu, ia ada satu benda yang sgm2 tak ada, iaitu s pen. S pen ni macam pen digital yang digunakan untuk tablet melukisla senang cerita. Yang macam wacom tu, siap ada 1000 lebih preasure point. Klau sgn3 di install dengan perisian melukis yang betul, ia boleh jadi gajet untuk melukis yang hampir sempurna. Walaupun skrinnya besar, 5.1" untuk orang yang melukis digital secara hardcore macam aku, ia masih belum cukup, sekurang2 9"-10" baru cukup. But it still can get the job done. Fuck yeah~

So, ka-ching rm920 terbang. Lepas tu kami terus pergi carik sim card baru untuk henfon tu.

Protogging?

Dalam perjalanan, kami ditegur oleh 4 orang yang tak dikenali. Nak tau sebab apa? Sebab aku gantung canon 600d aku kat leher masa masuk lowyat. Diorang ingatkan aku prothog (profesional photographer). Nope, aku bukan prothog. Tapi aku cukup faham akan photography dan faham kamera serta lens yang aku pegang sekarang untuk bercakap tentang photography.

Orang yang jumpa aku mula2 melayu yang masih study kat johor, tapi kerja dekat kedai komputer di lowyat. Fucking ass terlupa pulak nak ambik gambar dengan mamat tu. Soalan yang ditujukan macam antara canon dan nikon mana yg patut dibeli? Shit. Bagi aku ni soalan yang sangat susah nak dijawab. 2-2 bagus. Cuma dengan nikon sangat sesuai untuk korang yang minat rakam video. Sebab body dan lensnya ada ability untuk auto focus tak macam canon. Tapi canon lagi murah dari nikon. Yup canon pon boleh rakam video, cuma ia takde ability untuk auto focus bila merakam video. Korang kena focuskan sendiri focus ring yang ada dekat lens tu. Susah.
Dengan dslr pon boleh nampak badass

Lepas tu kena tahan dengan awek india. Jugak bertanyakan soalan yang sama. Dengan bajet dia yang tak banyak sebab nak pi universiti overseas aku rekemenkan canon 700d atau 750d. Tapi diorang cakap 750d harga 4k. Aku cakap itu mungkin sebab orang yang jual mountkan benda tu dalam pakej lens yang badass dan mahal. Aku jugak ada jelaskan, dslr ni berat. Kalau nak ringan boleh angkat mirrorless,  itu pun kalau ada banyak duit. Dalam masa yang sama aku kena jelaskan kenapa dslr berat dan mirrorless ringan. Haha. Very complex shit.
Bukit bintang
Fuck yea ~ amoi~
Night life st pav

Atas sebab2 tertentu kami tak boleh selesaikan masalah simkad tay. But we're having a blast that day. Berjalan2 disekitar bukit bintang malam2 memang sangat best.
Bergambar di pav
That's what I'm talking about ~
Awesome night

Nampaknya bukan hari itula kami boleh selesaikan hal simkad baru untuk tay. Lain hari lah...


+[extension] agama perosak masyarakat


Then kami naik monorel dari bukit bintang ke titiwangsa. So, dalam perjalanan balik dari lrt BB ke titiwangsa. Kami berbual sains dalam lrt tentang evolusi manusia, dna dan macam2 berkenaan sains. Asyik sembang pasal LGBT aje boring betul aku. Walaupon aku seorang yang straight dan menyokong LGBT, aku langsung takde minat nak bersembang kearah situ yang asyik looping pada benda yang sama. BORING~~ cuba sembang pasal sains pulak. Kan ok?

Dah agak lama di US orang2 kuat agama (kristain dominant) cuba untuk meld sains dan agama dalam bentuk inteligent design argument. Dan di negara kita juga pon ada orang2 macam tu even dekat pejabat kerajaan yang handle sains. Tentang intelligent design argument, yang kononnya dunia ni ada penciptanya yang menciptakan semua benda dengan sempurna.

Are you fucking kidding me? Darah kita diperbuat dari elemen besi (iron/ferum) yang bila bergabung dengan oksigen boleh oxidized? Oksigen yang kita hirup ni membunuh kita secara perlahan disamping memberi kehidupan. Mata mamat tu 2 kali operate sebab buang selaput, sepupu kau operate perut buang apendiks 2 bulan lepas, badan kawan kau kurang insulin dan ada problem untuk metabolize gula, itu kau cakap dunia ni ada maha pencipta yang bijak pandai? Either maha pencipta itu sloppy, pemalas, dan buat kerja main2 atau dia tak wujud langsung. Kalau bekerja dengan NASA berkemungkinan besar dia akan dibuang kerja.

Sebab itulah creationism dan inteligent design tak boleh masuk dalam sains. Takde kena mengena, tak saintifik langsung. Tapi rupa2nya ada sepasang telinga mendengar.
Pakcik yang suka menipu, nasib baik aku tak bagi nombor telefon

Seorang pakcik tua (50-an) mencelah perbualan kami dan mengatakan dia sangat berminat dengan sains serta ingin bertanyakan samada DNA itu ada kena mengena dengan kaedah penyembelihan binatang dalam islam. Aku menjawab tidak. Memang takde kena mengena.

Then kami berhenti di stesen titiwangsa dan perbualan diteruskan. Pakcik itu kata dia ingin menaikkan kegungan sains dan islam sampai sains moden masakini nampak obselete. Then pakcik itu terus berdakwah. Pada masa tu, aku dah annoyed sebab apa yang dia cakap takde kena mengena dengan sains langsung.

Jadi aku mencelah dakwahnya (yg macam unstopable dan melalut2) dengan soalan, "jadi manusia datang dari mana?" Pakcik tu cakap dari tanah dan jawapan itu memang salah dan bukan saintifik. Pakcik tu pulak terus berdakwah dan aku mencelah lagi, "so big bang tu macam mana?" Pakcik tu menjawab dahulunya alam semesta ini adalah kiub ais, sebab itulah masih ada saki bakinya dikutub utara yang kurang terkena sinaran matahari.

dah tentu jawapan itu salah dan bukan saintifik namun pakcik tu terus berdakwah tentang DNA. jadi aku mencelah; "apa itu DNA?" Pakcik tu cakap DNA adalah sirah, ayat tuhan arab yang akan menjawab soalan tuhan arab untuk kita di hari akhirat.

Kalau kau balas aku balik RNA, ACTG, Double helix itu sudah memadai bagi aku. Dan jawapan yang dia bagi sangat salah dan ultimately bukan saintifik langsung.
Dah la menipu, jual agama pulak tu

Then aku tanya pakcik tu balik yang agama norse, kristian, hindu, taoism ada bercerita tentang proses kejadian manusia dan masing2 ada claim kebenaran, itu macam mana pulak? Pakcik tu jawab dengan mudah; sebab kitab agama arab kata agama yang lain tu salah. Itu sahaja. Bukan sebab takde bukti, takde eksperimen, takde uji kaji, takde observation. Simply agama arab dia kata mereka yang lain salah. Wow! What a load of bigoted bullshit.

So, semua bullshit fucking ass tuhan arab gembala kambing padang pasir ini harus berhenti disini. Aku terpaksa cau, sebab perbualan ini bukan saintifik lagi, sebaliknya dakwah mempromosi agama tuhan arab padang pasir gembala kambing fucking ass pedophile shit.

Disebabkan hormat pada orang yang lebih tua, aku salam pakcik tu sambil menyatakan kalau nak belajar tentang sains, cariklah sumber yang betul dan cau. Pakcik tu meberi salam, aku tak jawab salam tu dan cau. Tay yang lagi muda dari aku menjawab salam pakcik itu.

Kesimpulannya, tolonglah jangan campur aduk agama dengan sains. Bak kata prof A. Sasekumar (profesor muzium zoology UM); "please keep religion out of science." Mencampur adukkan agama dengan sains adalah tindakan yang sangat bodoh. Dan membuatkan agama serta tuhan arab kau sangat obselete, kerdil dan tak bermakna.


Kembali ke dunia nyata

Dengan perasaan yang agak fucked up dengan "macam ni pemahaman orang melayu kita tentang sains?" kami terus jemput amoi cosplay sabah untuk hangout malam tu. Fuck yea ~ shiet ~ that's what I'm talking about ~ bila kami ceritakan hal beberapa jam tadi kat amoi cosplay ni, dia cakap rugi dia tak keluar awal. Hahahaha! Jangan main2 dengan amoi cosplay ni. Dia pon scientifically literate macam aku dan tay jugak.
Now, this is intelligently design

Habis cerita pasal agama tuhan arab gembala kambing padang pasir fucking ass pedophile shit, kami bukak balik henfon yang baru dibeli tadi. Memang slick, bersih dan sangat padan dengan casing silikon jernih.
Testing out the s pen

Memang berbaloi. So, yes, nak tau apa yang tak kena dengan barang elektronik second hand? gyro sensor henfon sgn3 ni tak berfungsi. Langsung. Ini bermaksud orientasi interface didalam henfon ni tak berubah mengikut orientasi henfon, potrait atau landscape. Tapi lain2 fungsi berjalan macam biasa. Fuck yes!
Selfie kjap dengan amoi sabah cosplay. Fuck yea~~
Beza saiz henfon

Setakat ini aje review kali ni. Lepas ni aku nak review pasal event APOSL-melawan sains palsu dalam masyarakat.