Pages

Nuffnang Ads

Wednesday, 31 December 2014

Life update part2 (ringkasan 2014 dari pandangan aku)



Mula2 skali aku takkan bercerita tantang climate change/kapal terbang hilang/banjir besar/kadar jenayah meningkat/pembunuhan berlaku secara mainstream ke apa. aku tak terlibat dalam hal2 berkenaan kecuali climate change (yang disebabkan oleh global warming). Ribut taufan dan puting beliung macam dah jadi sangat lazim termasuk kat negara kita baru2 ni. But this is a different story which I don’t want to talk about it here. Aku bukan penyebar kebencian. Spreading hate is just too depressing dan aku tak suka ajak orang lain turut serta depressed. Kalau aku nak depressed, aku tanggung sendiri, aku bunuh diri sendiri bukan dengan mengajak orang lain.
data rosak/zulhilmi mengcosplaykan jengking merah dihari pertama CF2014. album benoh CF2014 ada kat FB aku.

Hari tu ada 10 orang sekali gus add aku kat facebook. Ini disebabkan aku ambek gambar yang lawa sempena comic fiesta 2014. dan kebetulan berjumpa dengan circle lama aku. Dan gambar aku serta sekian2 orang (yabg di tagged) tersiar ke wall orang itu dan ini sebab aku setkan album tu boleh ditengok oleh friends on friend. So ramaila kawan2 dari circle lama aku cuba add aku balik. Tapi aku takkan mintak maaf, aku takkan accept semua friend request dari kawan2 akaun fb lama aku. Penat2 aku buat akaun baru, nak ada friendlist dari circle lama, that wouldn't work.
yukikaze dari kantai collection. memang kena gila. disebabkan gambar ni diambik oleh 50mm lens, bokeh yang terhasil sangat2 lagus. bokelishious!
 
raiden dari metal gear solid 4 pon ada.
At the same time, well, lens 50mm f1.8 sangat membantu aku improve dalam photography. Mungkin diorang tengok aku ambek gambo lawo2 so diorang nak friend aku. Hahaha. Siap ada orang tak sangka aku into photography. Aku cakap itu Cuma hobi aje. Memang aku tak go serious pon dengan photography. Mana yang mampu aje aku cuba buat.
shimakaze dari kantai collection pon ada. yg ni aku pakai 18-55mm lens sebab space terlalu tight.

Comic fiesta 2014 memang sangat2 awesome. Setiap tahun pengunjung yang datang makin bertambah. Orang/pengunjung makin ramai. Ada orang yang kata nak cosplay tapi tak jadi dan tak jadi datang pon di comic fiesta, so aku berasa sangat tak bersalah. Lega aku. Sekarang aku tak rasa guilty shit lagi. Dalam masa yang sama aku baru tau yg amoi sabah ni (yang aku sebot dalam 3-4 entry yg lepas) memang follower aku sejak 2012 dan perasan transisi aku, holyshit dia tengah baca benda ni fuckh! Lepas ni sedaya upaya aku cuba akan tak bawak kawan2 baru aku dari circle baru aku untuk pergi kat benda otaku stuffs ni. Because its obviously a different world and irrelevent to free thought community.

TAPI. Tapi ada sorang yang datang. Pepper yang datang. Holyshiet. Dia siap beli komik kat dalam dewan dan buat interview dengan segelintir penjaga booth lagi sedangkan I dont visit/buy shit! Dammit fuck! Memang kawan terbaik dia ni (Tak percaya, cuba tengok album aku kat FB aku tak motherfucking tipu). Tapi hari ahad dia tak datang sebab ada hal dengan dia punya orchestra group.

Aku tengok circle aku yang baru ni macam terbahagi kepada dua. Yang berasal dari bangsa melayu dan bukan melayu. Benda macam ni sepatutnya tak berlaku dalam free thought community. Shit... rasicm is a shit habis cerita. So kawan2 yang terbaca benda ni, please jangan jadi rasis. You’re fuck and a piece of shit if you’re racist. Aku pernah jadi rasis dulu tapi aku berubah fikiran bila paham aku dan kau siapa, datang dari mana. Dan ia bukan perasaan yang bagus. Just be good to each other, thats all. Tak perlu falsafah dan agama yang kompleks untuk paham dimana posisi kita diatas bumi ini. just use common sense yes.


Aku bercerita tentang fotografi tadi, so aku sambung balik. Banyak faktor yang mendorong aku kearah fotografi yang real macam yang aku dah bagitau dalam 2 entry sebelum ni. Lagi 1 sebab aku hilang benda yang sangat berharga tahun ni. Dan aku nak isi balik ruang kosong tu. bagi aku, aku Cuma seorang manusia biasa. Kalau aku depressed, aku memang depress betul. Aku bukan robot. Aku manusia yang cuba buat yg terbaik. Aku takde limmiter dalam otak aku untuk bagitau aku ada atau tak ada past life macam itu macam ini. aku tak boleh delete memori aku. Kalau aku boleh delete memori aku senang2, orang tu bukan aku. Memori adalah unik, salah satu faktor yang memberitahu kau adalah kau. Aku adalah aku. Contohnya, kalau besok lusa kau mati dan bangun balik 13.83 billion tahun kemudian dan kau takde memori pasal keluarga kau dan kawan2 kau, adakah itu engkau? Personaliti engkau sebelum mati dah hilang langsung, adakah itu masih engkau? Fikir2kan lah ye.
good job little buddy

Jadi aku isikan ruang yang kosong tu dengan hobi baru. Pengalaman baru. Circle baru. Fuck yea~ I’m enjoying this short life selagi mampu. Takpe banyak pakai duit pon, janji ada benda yang bermakna disebalik pengalaman tu. enjoy!

Tahun baru dah sangat2 dekat. Aku tak boleh pi mana. Dah banyak spend duit ke benda lain termasuk comic fiesta. Aku tak rasa ni kali pertama aku spend duit paling banyak. Aku pernah keluar duit dari dalam bank aku 9k dalam masa dua hari sampai kering langsung dalam bank aku terus. Haha fuck bodoh bangang gila aku masa tu dan ia memang salah aku sendiri.

Gaji kena hold/dapat dalam bentuk cek plak tu. kalau masuk besok atau lusa, memang aku spend wisely. Mak aku tunggu2 aku nak datang lawat dia. dah sebulan aku tak datang fuck, I feel like a jerk and a dick at the same time. Fuck me.

Banyak projek tahun2 lepas yang tertangguh/tertinggal (sejak 2012) dan banyak aktiviti penting yang nak dirancang. Terutamanya comic fiesta 2015. ada jugak niat yang menebal nak pergi langkawi sebab perlukan rawatan semulajadi disamping test skill sebagai amature photographer. Ada kawan yang boleh bagi tiket kapal terbang murah untuk benda ni. Cuma aku tak suka pergi sorang2 tanpa couple. Macam sial. Haha.

Azam baru, memang aku tak pernah buat/niat, langsung tak pernah. Aku just follow planet ni nak bawak aku kemana. Ada try tempat kerja baru baru2 ni tapi aku tak tau boleh bagi pulangan yang berbaloi ke tak. Kawan2 cuba bawak aku untuk jadi pensyarah (tak bertauliah) untuk bersyarah tentang bidang penghasilan komik dan seni lukis kat tempat tuisyen, tapi aku sangat skeptic. Mau ke ada orang/kompeni sanggup bayar kau untuk jadi seorang kartunis, pelukis, illusrator selepas graduate? Ini job yang sangat berat sebenarnya. Tapi untuk gaji 3k, memang aku sanggup buat. Aku nak carik balek 9k yang dah aku spend dulu and start the fuck out all over again.

Buat kali kedua dalam hidup aku, aku rasa sangat hilang arah dalam hidup aku, aku langsung dah tak boleh nak predict apa yang akan berlaku pada masa depan. 2 tahun dulu aku boleh buat sebab aku rasa dah establish. Tapi bukan sekarang. Shit I feel so lost. I’m just a man...

Macam takde semangat untuk teruskan perjuangan pon ada semenjak habisnya komik fiesta 2014. Macam sepanjang hidup aku untuk 2014 ni untuk comic fiesta aje. Lepas comic fiesta habis, aku pun jadi blur. Honestly sekarang aku fulltime freelancer. Pendapatan tak menentu. Dapat cukup duit bayar sewa rumah pun dah cukup rasanya. Mak aku ajak balik kampung duduk dengan dia, tapi aku rasa memang tak patut. Umur aku dah nak masuk 31, masih duduk dan bergantung dengan emak sendiri. Holyshit, fuck. Memang aku looser kalau macam tu.

So, aku terpaksa sewakan bilik. Rumah ni ada 2 bilik, siapa nak sewa bilik satu lagi tu, kontekla aku kat fb aku ke, email aku ke. Aku tak boleh bagi nombor. Kalau bagi nombor pun tu kat mudah dot my atau facebook aku. Jangan risau hampir semua kelengkapan ada. Mesin basuh, peti ais, dapur, setiap bilik ada kipas syiling. Internet aje yang takde. Internet kena sendirian berhad. Rugi kalau ade internet fix line ni terutanya bila kita keluar rumah dalam tempoh masa yang lama, contohnya pergi sarawak 8 hari. Kan dah membazir. Bukan ada siapa pakai. Kabel tak cabut dari modem kena sambar petir. Hambik kau.


Sewa rumah pulak dah naik jadi RM400. so aku kena sewakan bilik dengan harga RM200. dapat bayar sewa aje pon aku rasa dah cukup. Gonna start cleaning and throw out some old stuff before I visit my mom. Dayum! So sape2 yang nak sewa bilik area sungai buloh, paya jaras, boleh stay in touch. Aku prefer orang yang takde agama/tak peduli pasal agama untuk menyewa. Karang tak pasal2 ada yang bakar colok dalam rumah/tabur beras berwarna dalam rumah/melolong kuat2 dalam rumah/bunyikan loceng dari tengahari sampai malam dalam rumah dan tah apa2 lagi religious ritual yang orang2 gila macam ni nak buat. Bising sial bodoh. RM200 sebulan aje bukan mahal pon kan? Aku tak ambik untung langsung, sewa memang 400.

Oh ya. Satu lagi, aku tak tau nak dapat notification dari blog ni macam mana. Dalam email pon takde notification. So, memang aku tak tau ada comment ke, shared shit ke dari siapa dalam blog aku ni. Baru beberapa hari lepas baru aku perasan akan  benda ni, so. Sesiapa yang komen tolong bagitau kat email aku (pactwinx@gmail.com) atau ada sesiapa followers yang dah jadi kawan aku kat FB, just mesej me. I’m not a dick to reject mesej. Selagi notification naik, memang aku sedaya upaya cuba reply. Babi sial its a pain in the ass cuba nak reply semua comment yg masuk tahun-tahun bulan-bulan sampai minggu lepas baru aku  nampak minggu lepas. sial. Fuck.

Dan 2 lagi, fuck. Terima kasih wahai rakyat malaysia yang sudi tengok blog aku. I love you guys. Aku ingat nak buat contest untuk follower paling tegar blog ni dengan hadiah tengok wayang ke apa. Itu pon tengok dulu sampai aku tau siapa individu yg tengok blog ni.
 
dapat hadiah sebelom tahun baru/berhenti. fuck yeah~~
Apa2 pon, please stay in touch. Take care, have a good happy new year, siapa yang dapat get laid tu please ambik gambar dan upload kat email aku, aku support 1oo%. Kalau nak datang jumpa aku untuk hilangkan kebosanan pon aku okay. Aku selalu ada kat rumah, please contact me. Selamat menyambut tahun baru (its just a planet completing its orbit around a star called sun, not a big deal anyway), happy new year, whatever, dan jumpa lagi.

Selamat menyambut tahun baru 2015!


Saturday, 27 December 2014

Review (pendek) Canon 50mm f1.8 II lens (bahasa melayu)

Dalam entry yg lepas, aku cakap nak review gajet. Sort off... well ini bukanla gajet. Cuma aksesori kot. Memperkenalkan, canon 50mm f1.8 II lens. Ia nipis, kecil, plasticky, ringan dan murah nak mampus. Lagi murah dari repair kereta kemek satu bahagian. Kalau ada sesiapa follower aku minat fotografi, korang mesti tau benda ni boleh buat apa.
 
pakejing luar
Pro : this lens can give you a good bokeh! Bokelishous bak kata kai wong dari digitalRev TV. Ini bermakna, appature 1.8 adalah bukaan yang agak luas untuk menyedut photon! Yup. Lens ni tak setanding canon 50mm f1.2 L lens (bukaan appature lebih luas). But it just get the job done for potrait photography. Aku nak ambik gambo cosplay besok, so, fuck yea, this lens will the the job.
 
behold!!! canon 50mm f1.8 II lens!!! fuck yea~~
sangat2 direkemenkan untuk wedding photography. well actually aku tak test kat subjek manusia lagi. aku takde model kat sini. fuck. besok baru boleh tau. aku cuma ada teori.

Contra: lens ni fix. Kawalan yang ada Cuma auto focus/manual focus sahaja. Lens ni tak boleh zoom in/out senang cerita. Kalau aku nak ambik gambar coser, aku kena pegi dekat dia, tak boleh tembak dari jauh macam lens kit aku yang boleh zoom tu... (tapi tak boleh bagi good bokeh).

Cons yang kedua adalah, ia kurang, kurang sesuai dengan body APS-C sensor. Senang cerita ia tak sesuai dengan body yang crop sensor. View finder akan menunjukkan aku macam dekat sangat dengan subjek ketika shooting. So, aku kena kebelakang sikit, sikit aje. Lens ni lebih sesuai digunakan dengan full frame censor macam body canon 5D dan variants nya/ apa2 body canon yang full frame sensor.
 
barang yang aku bawak besok. tak jadi bawak flash. lagipun aku bukan strobist.
So, yeah, aku dah dapat kawan yang boleh tolong aku shooting kat luar. Manakala aku pulak shooting dalam dewan. Dalam masa yang sama, aku dah dapat earlybird ticket. Bermakna aku boleh masuk dewan pukul 10 berbanding tiket biasa yang boleh masuk 1030 dengan harga yang sama. Aku akan berada di comic fiesta selama 2 hari as for freakin ussual.

dalam masa yang sama aku dapat banyak view beberapa bulan ni terutamanya dari free thought comunity. So, kalau boleh aku nak naikkan viewers aku. Aku lebih suka review barang2 elektronik baru2 ni. Dan juga sains. Aku suka sains. Aku minat sains. Aku wujud kerana sains. Aku tak suka offend agama, sebab agama dan falsafah memang kompom useless dan buang masa. So, please comment what you think.
comic fiesta 2014 is gonna be rock!!

link original utk artwork aku ni boleh dilihat disini klik like kalau korang ada kat CF2014 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=307572216119832&l=518343e8b1

Aku akan update mana yang patut benda yang happening kat KL convention center besok kat facebook aku.

Okay cau cin cau.

Wednesday, 24 December 2014

Review The Hobbits : The Battle of Five Armies (bahasa melayu oleh pac) dengan 99.9% spoiler


Macam yang dijanjikan, aku nak review the hobbit the battle of five armies. Buat pengetahuan korang aku memang peminat tegar filem lord if the rings. Mungkin aku terpengaruh dek kakak sulong aku. Dia pon suka sangat lord of the rings. Aku tak expect trilogy akan jadi lebih kurang awesome. But its not bad at all. I luv it. Dan terimalah, ecewah fuck yea~~.
fuck yea~ mid valley

sabtu 20/12/14 aku keluar dengan kawan2 dari circle yang lain untuk tengok cerita ni kat mid valley. Yup, ini first time aku keluar dengan diorang (bukan termasuk gathering). Memang tujuannya untuk lepak sembang2 tengok wayang, itu aje. Circle aku yang lama lebih dekat kepada seni, komik, cosplay, photograph dan benda-benda yang berkaitan dengan seni komik. Circle aku yang baru ni lebih kepada free thought, sains, rational thinking. Its a new shit and I love it.
 
identiti cameraman dirahsiakan
Mula2 aku ajak sorang aje yang sebab takde peluang nak sembang kat aposl meetup hari tu. Dan2 pulak dia tak jadi sebab ada forum entah apa entah. Kebetulan ada jugak geng2 dia yang nak pergi tengok, so memang aku pi tengok dengan geng2 dia ajelah.

thror dan emasnya
The hobbit merupakan trilogi yang diadaptasi dari novel JR tolkien. Sebenarnya ia adalah 1 buku aje berbanding LOTR yang 3 buku. Tapi peter jackson cuba strech the whole story kepada 3 bahagian untuk filem. Kononnya LOTR berjaya sebagai trilogi epik, kenapa the hobbits pun tak boleh jadi trilogy jugak? Ceritanya agak slow sikit. Mengisahkan gandalf mengajak thorin untuk menawan semula erebor, lonely mountain, sebuah kerajaan dwarfs yang kaya dengan emas, perak batu permata, mythril dan bermacam2 mineral berharga termasuk arkenstone. Disebabkan nature emas yang boleh mungubah seseorang untuk menjadi tamak, datuk thorin (raja dwarf, thror) menjadi semakin obses dengan harta yang dimilikinya. Ia menjadikan thror, tamak, bermegah2, materialistik dan lain2.

pengaruh emas juga telah mengundang kedatangan naga bernama smaug. Smaug memusnahkan dale, kota yang paling dekat dengan lonely mountain sebelum menceroboh masuk erebor. Dalam keadaan panik thror tercicir arkenston didalam timbunan emas didalam kota erebor dan melarikan diri keluar dari situ. Thranduil, raja elf woodland realm sepatutnya tolong dwarf yang menjadi pelarian pada masa tu, tapi dia tak mahu tolong. Kira lepas tu bangsa dwarf susah nak percakan bangsa elf lagi. Jadi, dwarf dari erebor dah takde tempat tinggal dan spread to middle earth sebagai tukang besi, tukang kayu dan macam2 kerja yang berkelas rendah.
thror VS azog
dalam masa yang sama, raja thror, anaknya thrain dan thorin cuba menawan balik kota moria, kerajaan purba dwarf. Tapi tempat tu sudah ditakluki orc. Maka peperangan berlaku lagi diantara gundabad orc yang diketuai azog the defiler. Azog berjaya memanggal kepala raja thror dan thrain pulak hilang, tinggal thorin aje dari keturunan durin yang mampu mengarahkan tentera dwarf pada masa itu. Thorin berlawan dengan azog 1 on 1. dan berjaya memotong tangan kiri azog. Peperangan diteruskan dan orc pimpinan azog dapat dikalahkan oleh tentera dwarf pimpinan thorin. Tapi nampaknya macam dwarf ni spesis yang hampir pupus sebab tingal sikit sangat jumlah dwarf yang ada didunia middle earth.
13 companies of dwarfs, wizard and a hobbit.

lebih kurang 10 tahun kemudian, gandalf  mencari thorin untuk menyuruh dia menawan balik erebor dari naga smaug. Dengan ditemani 13 orang dwarf, misi menawan erebor bermula. Tapi mereka kekurangan ahli ke14 iaitu bilbo baggins seorang hobbit. Fungsi bilbo disini adalah sebagai perompak disebabkan tubuh hobbits lebih kecil dari dwarfs dan smaug tak pernah kenal/hidu spesis hobbits ni. Misi biblo adalah untuk mencari arkenstone batu yang bercahaya dan sebuah simbol kekuasaan. Dengan arkenstone, thorin boleh summon kesemua tentera dwarf dari bermacam kerajaan dwarf untuk membunuh smaug, seterusnya menawan kembali erebor, the lonely mountain.
 
bilbo menjumpai the one ring
Dalam part 1 the hobbits : unexpected jouney, geng thorin diburu sekumpulan orc yang diketuai oleh azog, lepastu diorang bertembung dengan raksasa batu yang berlawan di celah2 gunung dalam ribut salji. So diorang bermalam didalam gua diatas gunung disitu. Rupa-rupanya gua yang diorang duduk tu adalah perangkap yang dibina oleh bangsa goblin. masa sesat kat dalam terowong goblin itulah bilbo berjumpa dengan golum yang kebetulan tercicir the one ring. Bilbo curi/ambik cicin tu untuk digunakan untuk melepaskan diri dari buruan golum dan keluar dari terowong goblin.
 
azog
Dalam part 2 geng2 thorin ditangkap oleh legolas dan tauriel di mirkwood dan dibawa masuk ke woodland realm dan dipenjarakan oleh raja thranduil. Gandalf takde dengan diorang masa tu. Dia pergi berjumpa dengan radagast the brown (juga seorang wizard). Radagast menjelaskan yang musuh mereka sudah kembali dari mati, iaitu sauron. Pengikut2 sauron, witch king of angmar juga sudah kembali dari mati. Jadi gandalf sorang diri cuba pergi ke kubu lama, dalguldur untuk menentang sauron sorang. Bangang... last2 kena beat the living shit dek sauron.
 
sauron is back
radagast dan gandalf
Dengan kuasa the one ring, bilbo berjaya melepaskan thorin and the gang dan meneruskan perjalanan ke erebor melalui lake town. Kili yang tercedera semasa cuba melarikan diri dari woodland realm membuatkan geng2 yang lain kantoi mencuri senjata di laketown dan ditangkap lalu dihadapkan kepada mayor. Thorin berjanji kalau dia dapat bunuh smaug, dia akan berkongsi semua kemewahan erebor kepada semua penduduk laketown lalu dilepaskan. Lepastu diorang berjaya masuk ke erebor, bilbo masih tetap dengan peranannya mencari arkenstone dibawah jagaan smaug. Dalam masa yang sama, smaug terjaga dari tidur lalu mengamuk dan keluar dari erebor lepas cubuaan membunuh naga itu gagal.
bilbo berjumpa smaug didalam erebor

dalam part 3 smaug mengganas, memusnahkan laketown. Tapi bart, berjaya membunuh smaug dengan menggunakan black arrow. Kematian smaug membawa berita gembira kepada semua termasuklah tentera orc yang berkubu di dalguldur. So sekarang semua orang nak rampas erebor untuk kesenangan masing2 sebab smaug dah mati. Thorin macam dirasuk emas dan naga, lupa pada janjinya dengan penduduk laketown dan tetap mempertahankan erebor dari sesiapa kecuali bangsanya. Tentera elf yang diketuai oleh thranduil pun datang untuk menakluk erebor sebab dia pun nakkan arkenstone. penduduk laketown diketuai bart yang dah takde rumah dan masih nak thorin menunaikan janjinya turut datang bersama tentera elf  untuk menawan erebor. Dalam masa yang sama, thorin berjaya menghubungi sepupunya supaya memberi bantuan ketenteraan untuk melawan elf, manusia dan orc yang masing2 nak menawan erebor.

Holyshit. Memang ini the battle of 5 armies. Cheeses christ. Gandalf pulak berjaya diselamatkan oleh lady galadriel, lord elron dan saruman dari tawanan sauron. Holyshit. Dalam trilogi ni kali pertama aku tengok sauron dan lord elron berlawan dengan 9 witch king of angmar macam badass. Lady galadriel ni pun bukan calang2 elf. Dia ni permaisuri sihir elf , satunya2 entiti di middle earth yang berjaya mengusir sauron dari dalguldur. Sangat2 badass elf. Sauron dijangkakan melarikan diri ke timur, kalau tengok LOTR, tempat itu adalah mordor, bersebelahan dengan kerajaan gondor di barat. Saruman volunteer untuk menyelesaikan sauron, tapi sesiapa yang dah penah tengok LOTR mesti dah tau apa dah jadi dengan saruman lepas tu. Haha. Fuckh!

So, gandalf elok balik, dijemput oleh radagast untuk menyelesaikan pertelingkahan antara dwarf dan elf seta manusia untuk bersatu menentang 1 musuh, orc. So fuck yeah the battle begins and it look badass. Legolas berlawan lagilah macam badass. Kalau ikutkan memang dwarf, manusia dan elf akan kalah sebab orc dari dalguldur dan orc dari kerajaan angmar sangatlah ramai. Itu pon ada 3 dwarf dari watak utama mati, aku tak nak bagitau sape. Tapi last2 minit radagast dan beyorn dengan menaiki helang gergasi datang untuk memberi bantuan dan wipe out semua tentera orc dari angmar. Bengong betul. Aku rasa gandalf ni prankster... kalau dia gunakan helang gergasi dia dari awal2 kan senang. Macam fucker plak gandalf ni. Dalam LOTR pun dia buat benda yang sama. Fuck!

akhir sekali thranduil bagitau legolas untuk travel ke utara menuju dunedine untuk mencari seorang ranger yang kononnya bakal membawa keamanan di middle earth. Siapa yang dah tengok LOTR tau, siapa ranger ni. Dia adalah aragorn son of arathon. Then middle earth kembali aman buat seketika. Bilbo kembali ke shire ditemani gandalf. Aku rasa gandalf dah tau yang bilbo ada the one ring, Cuma dia teragak2 nak tanya kot2 dia silap.

chillin out
Fuck yeah. Tunggu aku dapat download the hobbits : the battle of 5 armies nanti korang boleh marathon LOTR dan the hobbits sama2 nak? LOTR kompon 9 jam. The hobbits plak hampir2 9 jam.

lepas tu kitorang pergi ke nu sentral dan berjumpa dengan kawan2 lain untuk bersembang tentang falsafah dan sains dan macam2, hentai pon ada. Syok gila macam nak buat lagi.
again identiti kameraman terpaksa dirahsiakan

so, yeah. Aku rasa setakat ni aje. 27 ni aku ada kat klcc untuk comic fiesta selama 2 hari. Hari sebelum tu aku nak review 1 lagi gajet. Aku tak ada janji nak pergi dengan sape2 kali ni sebab mengikut pengalaman aku, kalau tunggu orang lain nak datang, memang lambat la nak sampai. Sampai bila nak tunggu? So, siapa yang dah ada, call keluar dewan dan buatlah apa yang patut.

Sekian, have a great merry christmast and cau cin cau.


Saturday, 29 November 2014

Review canon 1000D & canon EOS 600D oleh pac (bahasa melayu)


Dah lama aku nak review bende ni. Tapi ade aje babi lalu tengah jalan kacau. Depressed la, animagaki la, interstellar la, APOSL la, sakit kulit sebab kena gigit flea la, demam sebab kene hujan la. So fuck it, fuck them in the ass. Still demam. Sebab musim hujan. Dah lama sistem imun aku cuba bertahan, akhirnya terpaksa give in to the raw power of nature. Hujan sekarang ni tak kira pagi tengahari petang malam. Holyshit. Cheeses! So this is it. Aku review canon EOS 1000D dan 600D serentak.
going photoshoot with friends. oh fuck. I'm just loving it.

Why the fuck, korang mesti tertanya2 kenapa review barang antik macam ni? Sebab aku baru pakai. Aku tau betapa bestnya benda ni walaupun kedua2 level entri camera. 1000D paling cikai, tapi kit lensnya boleh tahan, first time aku pakai memang agak terkejut bila gambar yang dihasilkan sangat memuaskan. Padahal sensornya Cuma 10Mp dan aku bukannya *protog pun. Rupanya lensnya sesuai dengan cosplay photography. Secara defaultnya, ia dapat memberikan very good bokeh. Tapi bukan shooting dengan auto mode. Mesti kena manual.

bokehlicious! bak kata kai wong dari digital rev TV. ditangkap oleh nokia 808 alone =)


jadi apa bezanya DSLR (digital single lens reflector) dengan kamera henfon dengan kamera point and shoot atau dengan kamera ganerasi baru (mirrorless)? Sangat senang. Semua kamera yang aku sebotkan tadi, semuanya boleh ambil gambar. Itu termasuk dengan kamera lomograph dan kamera filem. Bezanya, adalah kawalan. Kawalan apa yang kita boleh buat semasa gambar diambil. Kawalan macam mana semasa photon (cahaya) hit kau punya sensor dalam body. Hampir semua kamera digital dalam dunia ni termasuk kamera henfon ada kawalan terhadap ISO (walaupun agak terhad) dan bermacam2 picture style. Tapi boleh ke kamera2 berkenaan kawal shutter speed? Continuous shutter speed burst? pembukaan appature? Bagi bermacam2 field of view? Bermacam2 depth of field?
argh fuck! lari focus plak!

Then some crazy son of a bitch invent a DSLR dengan interchangeable lenses. 10 tahun kemudian mirrorles pun muncul untuk bersaing dengan DSLR juga dengan interchangeable lenses. Juga dengan bermacam2 kawalan semasa mengambil gambar.



So, berbalik kepada manual shooting. Set apature paling rendah (bila nombor apature rendah, pembukaan apature akan lebih besar). Katakanlah lens tu ada tulis F2.3. maka itulah pembukaan apature paling maksima besar. Then, setkan shutter speed laju sikit. Contohnya 1/100-1/1000. shutter speed ni adalah pintu yang digunakan untuk cahaya masuk kena dekat sensor. Benda ni ada dekat dalam body. Berbanding apature ada kat dalam lenses. ISO pulak auto. Tekan shutter separuh sampai lens fokus dan tekan habis, walah! Anda akan dapat good bokeh.

semua benda ni ada kat kat DSLR kecuali live view. fuck! shit! why?

Ini Cuma satu contoh untuk shooting indoor. Bila shooting indoor mesti kena ingat, cahaya kurang, so kena bagi balance apature-shutter speed dan ISO. Aku biasa ISO auto aje. Bukannye aku shooting malam ke.

So, yup 100D Cuma ada 10Mp (crop censor), 9 point auto focus points dengan 1 cross type auto focus point. Skrin 2.8’. ISO maksimum 3200. body plastik aje kalau tak silap aku polycarbonate kot.

1000D sangat murah sekarang. Bawah RM700 pon dan boleh dapat untuk beginner yang tak banyak duit tapi still nak belajar kamera. It doesnt matter DSLR apa yang kau pakai. Yang penting ko paham macam mana nak pakai benda tu. 1000D jugak ringan dan kecil. Masuk dalam pouch beg pon boleh. Bateri life pun boleh tahan. Kalau 12 jam pakai tanpa penggunaan flash yang kerap tak tentu boleh habis baterinya.
ditangkap oleh canon 1000D di animangaki 2014
good bokeh! amoi ni cosplat bende dari kancolle. ditngkap oleh 1000D
matoi ryuko[kill la kill. ditangkap oleh 1000D dari jarak yang jauh dan disebelah pintu kaca, 1000D memang awesome!

satu lagi yang best tentang 1000D ni, gambar yang terhasil agak kekuningan/oren. Bagi aku ini bukan 1 kelemahan. Nampak macam ada pelik tapi cantik. Sampai sekrang aku masih tak paham, kenapa gambar 1000D nampak kuning. Lighting dalam dewan tu ke yang membuatkan ia kuning? Aku pun tak tau. Tapi aku suka. Kalau shoot dalam RAW file pon sama jugak ada effect ni. Aku suka. Haha.
all in box
lens cap ayam

only noobs shoots iN auto

kalau nak upgrade sikit pon boleh aje. Beli canon EOS 600D/T3i/kiss X5. Entah macam mana kamera ni sangat pelik sebab ada 3 nama, tapi aku panggil 600D aje senang. Harga tak sampai RM1400 dengat kit lens 13-55mm f5.4 tak silap aku. Aku tak suka kit lens ni honestly. Kualiti gambar macam taik sikit. 1000D punya kit lens lagi bagus. Upgrade pon bukan banyak sangat. 18Mp aje (also crop censor). Lagi satu boleh pump up ISO sampai 12800 berbanding 1000D Cuma boleh pergi  ISO 3200 sahaja. Auto focusing ada 9 point dan 1 cross type focusing point. Same aje.  

600D ni ada twisty 270 darjah swivel screen. So, boleh masuk live view mode untuk ambil gambar kat sudut2 yang tight. Aku suka skin macam ni seriously. Tapi skrinnya
selfie dengan 600D? NO PROBLEM!
bukan touch screen macam 650D yang siap boleh touch focus (best gile). Kalau nak upgrade pon, aku ingat nak angkat lens baru macam 18-135mm, f3.5-5.6 IS-STM lens. Kalau aku dapat beli nanti aku review, mungkin tahun depan kot. Lagi pon ini all-purpose lens. Mesti mahal kena kumpul duit sebulan RM150 kalau nak pakai untuk comic fiesta tahun depan. Ada gak cadang nak kongsi duit ngan kawan yang minat photography untuk beli tapi tengok dulu. Baru kenal aje, nak percaya macam2 tak boleh (i’ve done that before and it ends not so fucking well) percaya orang 6 tahun apa pun tak jadi.

dammit aku memang suka kamera. Entak sejak bila daripada sapa yang pengaruh aku. Aku tak tau. Bapak aku? Dia tak penah beli DSLR pun. Kamera henfon lagila dia tak minat. Adik beradik aku no shit, skema. Pakcik aku? Sorang pon aku tak kenal dan skema jugak. Mak aku lagila skema. Aku start jadi perakam ni dah agak lama. Semenjak pakai henfon sabun (nokia 6600) lagi kalau tak silap aku masa tu tahun 2004. Macam2 aku rakam, ambik gambo sana sini. Pi tempat situ sini ambik gambar dan video. Even pacnal pon aku rakam. Holyshit.
 
600D test photo
Sampai teringin sangat nak nokia 808 pada tahun 2012 sebab tau image/video processing power yang henfon tu boleh buat. 808 ni memang best gile. Video yang dirakam HD gile babi (bukan 4K video) tahap GoPro hero3-4 Cuma bukan wide angle lens. Ini salah satu habits yang aku sendiri baru aprove ada dalam diri aku pada 2014 ni dan aku tak boleh nak sorok lagi. Sekarang memang aku dah tak hide dah attitude ni. Pi mana2 memang aku bawak 1000D/600D gantung kat leher. Orang nak kata pervert pon katalah. Lagi aku suka. Mungkin aku ada short term memori yang menyebabkan aku kene rakam sesuatu untuk ingat balik masa lampau kot.
he didn't know he also buncit until he looked at the fucking photo

kadang2 hujung bulan terpaksa pergi keluar untuk practice photography dengan kawan yang lebih pro. Aku mengaku noob, so aku tak berlagak dan akan terus belajar. Keluar practice pon dekat2 aje macam KL, PJ dengan USJ, aku bukan kaya pun. Awal tahun depan naik firefly, pi langkawi untuk real practice =). Aku kene mandi laut jugak pun, sakit kulit kena gigit flea ni susah nak hilang terutamanya kat kaki. Sambil tu boleh ambik gambo amoi pakai bikini maa.

so bulan depan ada Lord of the Ring eh silap, The hobbits; battle of 5 armies. Dah pelan nak pi dengan sekian2 orang (ahli APOSL jugak) dayum these guys are just like fucking family dah. Aku memang peminat tegar LOTR dan jugak the hobbits, so aku akan review benda ni next time. Siap dengan gambar lagi.
last day of 2 plus years of fuck

tak lupa jugak main events untuk tahun ni, comic fiesta kat KLCC. Kali ni aku akan do it right, sewa hotel 2 hari 2 malam. Lepak kl sampai malam dan muntah. Aku bawak 600D aje kot beserta 2 lens. Speed lite 1, tripod dan kamera backup, my trusty nokia 808 pureview sebab nak ambik gambo special person yang aku rasa bersalah sampai sekarang sebab drag her into this shit yang bukan bidang dia pon. Pepper pon nak datang jugak. Dia akan datang sebagai videographer, dia ni minat kamera jugak rupanya. Dan amoi2 cosplay pon ade (holydick). Fuck this is it.

Akhir kata, life should be enjoyable, not depressing.


Saturday, 15 November 2014

Terima Kasih Sains


Sepatutnya aku kena letak entri pasal benda lain. 
Tapi tak jadi. Belum boleh lagi. Aku nak perkenal group sains fb, APOSL. Aku kenal grup ni tak sampai setahun. Itu pun main pergi aje takde niat nak jatuh cintan ke rasa sense of belonging ke. Takde. Aku ingat aku orang seni, kartunis, illustrator, mangaka whatever you wanna call it. Tapi aku silap. Ada side dalam diri aku yang aku baru kenal sejak 5 tahun ni. Aku sukakan kebenaran, aku sukakan sains. So, yeah. Local science group meet up? Sure.
baju hari tesla


bulan lepas, APOSL ada buat gathering sempena hari tesla. Sepatutnya kitorang dapat tempat kat pusat sains negara kat damansara untuk program hari tesla ni. Tapi last minit, pepper, founder APOSL dapat notis yang permintaan ditolak padahal event tu Cuma dalam seminggu aje. So, fuck it, pepper buat semua ni kat rumah mak dia kat mana entah aku tak ingat holyshit. Ia adalah tayangan video tentang nikola tesla, apa sumbangan dia dekat dunia moden, apa kejayaan dia, apa benda yang dia ingin sangat nak invent, kegagalan dia, dan macam-macam sejarah hidup tesla. Kalau ada sesiapa tak kenal nikola tesla, aku tak taula nak cakap apa. Mungkin pendidikan sains kat sekolah2 kita tak cukup bagus lagi.

benda yang paling berguna, juga yang paling penting dalam kehidupan moden kita, adalah motor janakuasa elektrik dan jugak kuasa AC. Kuasa AC adalah current yang keluar dari soket 3 lubang yang ada kat mana2 rumah kita. Kalau dekat amerika, mungkin soket tu ada 2 lubang aje. Tapi yang penting ia adalah kuasa AC. Ia dihasilkan dari motor janakuasa yang terdiri dari gelung dawai yang memotong medan magnet. Kita panggil ia sebagai AC motor. So, whats a big deal kalau kuasa AC takde? Pernah dengar nama thomas edison? Mamat ni jugak inventor macam tesla, lagi awal dari tesla. Tapi dia advocating penggunaan kuasa DC. Kuasa DC dalam contoh paling senang nak tunjuk adalah bateri. Korang bayangkan kalau kuasa AC takde, dan semua benda peralatan elektrik macam PC, TV, mesin basuh di kuasakan oleh bateri, isnt that fucked up? Kau nak cas henfon pun susah dengan kuasa DC yang dihasilkan bateri sangat terhad. Now you know.
 
Ciptaan penting dia yang lain juga termasuklah alat kawalan jauh (radio control). Tanpa benda ni, kita takkan ada wi-fi, telefon bimbit, bluetooth dan macam2 lagi aplikasi yang melibatkan gelombang radio. Dan yang paling best, tesla tak pernah claim royalti pun untuk segala ciptaan dia. Dia mati pada umur 80 lebih dekat hotel dekat new york  dalam keaadaan papa kedana. Ironinya lepas kematian tesla, barula komuniti sains nak canangkan nobel prize untuk testa untuk best invention.

dalam masa yang sama, tesla jugak tak kawin, tak ada anak, so memang bakat dia tak dipasskan turun temurun. Rugi gila, sedangkan pelakon popular perancis pon dah sangkut dengan dengan tesla ni. Tapi tesla ni terlalu asyik dengan idea dia, dan passion untuk terus mencipta benda baru, yang bermanfaat kepada semua orang. Bagi aku what a waste sebenarnya. Tesla jugak salah sorang hero aku selain charles robert darwin. Bezanya, charles darwin ada anak, ada cucu, ada cicit. Keturunan darwin masih ada sampai sekarang dan salah sorang darinya penulis skrip untuk filem. What a waste tesla, what a waste.

dalam masa yang sama, dapat kenal dengan ahli baru APOSL. Dan sorang ahli lama APOSL yang baru first time aku jumpa. Haha holyshit. Ada 3 orang melayu sorang dah kerja dan 2 dari universiti tempatan join. Masing2 ambik kursus fizik. Holyshit. Bukan calang2 diorang ni. Akhirnya ada jugak geng melayu dalam grup ni. Kawan2 yang memenati sains sebelum ni, kebanyakannya cina, ada singh sorang. Aku bukan rasis ke apa, Cuma bangsa aku sendiri yang aku kenal macam bodoh2 belaka. Kerjanya asik nak ugut bunuh orang, bertekak pasal isu bangang (pegang anjing pon jadi isu, pegang awek boleh pulak), kerja asyik nak membenci bangsa lain, agama lain yang tak sama dengan sendiri punya serta  fahaman lain (bukan main buat kempen anti oktoberfest, sembelih lembu depan kuil hindu kat bukit rotan sempena raya haji boleh pulak). Apa benda semua ni? Sangat memalukan. Kuasa apalah agaknya yang membuatkan bangsa aku ni penuh dengan kebencian?

Dan aku jugak dapat jumpa ada sorang amoi sabah ni, add fb aku awal tahun dulu, langsung tak communicate ngan aku time tu. So, aku buat tak taula. Tapi lama2 aku tengok post dia, like dia banyak pasal sains dan rational thinking. aik? aku punya klon ke? And of course, I’d give a damn about science so much. 7-8 bulan lepas tu tak sangka pulak dapat jumpa dia kat gathering APOSL. Dia cakap dia ambik kursus kimia kat uni sabah dan minat quantum mechanic, adoi, fuck, aku kalah. Korang studyla quantum theori kalau berani, mau jadi pecah kepala. Einstein sendiri pon pecah kepala pasal quantum theory dan banyak tak setuju dengan neils bohr tentang realiti dunia quantum.

pada akhir perjumpaan sebelum diorang balik, aku cakap dengan amoi sabah ni supaya join cosplay kat comic fiesta 2014 ni sebab aku nampak dia ni open minded. Dia kata OK. Aku cakap; What? Senangnya. Pastu aku ajak sorang lagi amoi ni, dia ni ahli lama APOSL sebab aku memang dah lama nak cakap. Dia kata tengok dulu, dan dia sangat bangga sebab aku ada guts untuk ajak. Howlyshiet. Aku sangat suka dengan ahli2 group ni.

aku, pepper dan 2 orang ahli baru tadi stay sampai last sembang2 pasal macam2. entah kenapa, aku rasa tak kira siapa pun kita, lahir dalam tradisi apa pun, kalau engkau suka sains, minat sains, peduli akan kebanaran, engkau dan aku akan cari jalan dan berjumpa dengan sesama sendiri. Itulah yang aku nampak bagi part aku.  

bila aku fikir balik, aku pi kerja 5 hari seminggu tido kat ofis, lepastu balik rumah, sunyi sepi takde siapa. Depressed, lastly get drunk like shit and hangover the next morning. Is there any purpose of life for me? Ada. Group APOSL banyak tolong aku handle depression terutanya pepper. Dia buat aktiviti group tiap2 bulan, supaya kitorang boleh gather together. Find someone to talk, find shoulder to cry on. Find the meaning of life in the name oh science. Aku sangat setuju, because the only thing we had in this life is each other. Human beings.

so, pepper tau aku depressed. Aku tak pi klinik untuk test, Cuma sekadar self diagnose dan bukan boleh diharap sangat. Human jugdement always wrong about something. Tapi aku ada tengok video kat youtube tentang tanda2 depressed, memang aku layak untuk itu. Dia ajak aku pi gathering sempena APOLS’s Story of science vedio show beberapa minggu lepas. Aku cakap aku depressed, aku tak mau pergi. But he still insist that I go. Okla. Tengahari aku pon gerak ke PJ dengan berat hati, duit dalam poket pon tak banyak. Sampai tepat pukol 5 dengan sorang ahli lama. Masok2 dalam rumah pepper, fuck me, MY PEOPLE! Ada 4 orang 2 darinya aku kenal sangat2 dalam fb. Holyshit memang awesome. Hilang sikit kemurungan dan tekanan. Lepas sembang2 kenal2 sikit. Pepper set up video the story of science. Semuanya ada 6 siri.
-What Is Out There?
-What is the World Made of?
-How Did We Get Here?
-Can We Have Unlimited Power?
-What Is the Secret of Life?
-Who Are We?

pepper tanye nak play siri mana? Masing2 yang lain macam tak ambik peduli. Aku cakap how did we get here? So pepper pasang video tu. Padam lampu, bukak keropok, layan. Pada masa yang sama ada ahli2 baru yang datang.
Ramai jugak melayu yang datang kali ni. Aku bangga sebab akhirnya ada segelintir dari bangsa aku yang minat akan sains dan rational thinking. Howlyshiet! Lepas habis rancangan kitorang perkenalkan diri masing2. ahli APOSL memang ada good mix, ada variety. Ada student, ada IT guy, ada mobile apps guy, ada tukang masak restoran indon, ada chemist, ada kartunis, ada cikgu tuisyen, pembantu opis dan real estate guy. Memang terbaik.

lepas sembang2, teng te teng, amoi sabah tu datang dengan kawan dia. Sebelom ni dia cakap nak buat cosplay, nampak macam aku paksa dia, tapi dia cakap dia nak buat jugak. Agak plek kenapa padahal, benda ni bukan bidang dia pun. Lepas tu kami keluar makan malam kat bazar makanan cina. Memang ini satu pengalaman baru. Dulu berpuluh tahun masa aku keluar dengan leong (sorang kawan cina aku kenal dari sekolah mengah sampai sekarang) pon, dia tak ajak aku pi makan kat restoran cina sebab terlalu respek dengan tradisi orang melayu.

lepas makan malam kami balik kerumah pepper, tinggal 4 orang. Semua orang dah balik, biasala malam minggu, siapa tak nak pi enjoy? Aku stay to the objektif dengan pepper, dia kata nak tolong aku. So kitorang sembang2 sampai pukul 10 suku malam pastu bersurai. Pepper ada bagitau, kalau depressed, jangan duduk sorang2. hujung munggu jangan get stoned/drunk. Pergi keluar, ambilk gambar (pepper tau aku suka photography), pergi jumpa kawan, besembang, tengok wayang dengai amoi ke, ape ke, just jangan stay sorang2.

besoknya aku update status pasal depression kat fb aku. Teng te teng... takpe. Hal ni biar aku aje yang tau.

minggu depannya pepper ajak aku pergi kampung hakka untuk photography masa hujung minggu. Aku agak terharu. Orang ni dari bangsa lain, membesar dalam tradisi yang bukan aku dibesarkan. Tapi sangat caring, dia siap tawarkan aku perkhidmatan print baju. Aku boleh print baju aku sendiri dengan design aku, keuntungan aku sendiri boleh ambik. What the fuck else can you say? You tell me. Tapi aku dah ada plan lain, aku nak jumpa mak aku. Aku rasa mak sendiri adalah teman sembang yang paling best. Yup, we both have different opinon about reality, but fuck, she still my mom. And we understand each other, respect each others opinion and that’s what all family should do. Mak aku pun ajak aku datang minggu satu lagi, tapi aku nak keluar dengan kawan tengok filem sci-fi interstellar kat panggung wayang. Hari sabtu aku gerak pi cinema kat AEON cheras selatan dan ia memang sebuah movie yang sangat awesome! Nak dekat 3 jam jugak cerita tu. I dont give a shit also about the scientific accuracy of this and that in that movie coz it was very3 satisfiying.
AEON cheras selatan
Interstellar, badass motherfucking sci-fi. bilela boleh download 1080p punye?

balik rumah, pepper call ajak minum beer hari ahad. Aku tolak sebab nak melukis. Sebenarnya duit dah tinggal sikit. Nanti malam mesti nak makan punye kan. So, ahad aku stay. Dia wassap aku balik, ajak aku pi
APOSL Talk - AIDS Immunity by Dr. Lyana Khairuddin, sabtu minggu ni. Dia nak aku ambik gambo macam biasa. Aku set! Yang ni aku suka sebab talk disampaikan oleh orang yang betul2 buat kajian tentang AIDS. Lagipun ada sorang manusia ni yang aku betul2 nak bersembang dengannya. Hari tu jumpa masa story of science tak sempat berkata apa langsung. Maklumlah, orang tu sangat famous. Dengar dia kata nak ajak bersembang pun aku dah rasa bangga sedangkan aku cuma small fry. Hahahaha.

well, sampai kat sini aje leteran aku. Rajin pulak aku, taklah. Ni berapa bulan entah punya entry terkumpul tapi tak sempat nak update. Besok nak pegi dengar talk about AIDS. Kalau ada sesape berminat nak join kelab sains kami yg tak seberapa ni, search aje nama APOSL kat facebook. Kami sangat mengalu2kan.

ok li, cau cin cau zrass!!

Thursday, 2 October 2014

2 tahun bersama 808 dan setahun bersama sgs3


Dah rajin update balek sekarang. Taklah. Ni artikel lame yang disimpan dalam draf. Cuma tambah sikit2 aje. Lagipon aku boring. Sunyi plak tu. The universe is expanding faster than we thought yea? Haha. Ade banyak projek komik. Just lack of motivation and so many art stealer out there.

my most trusted cam, the 808


Tahun lepas henfon kesayangan aku 808 rosak. Aku tak tau ape sebabnya, tapi berkemungkinan besar terhempas. So aku hantar ke nokia care kat plaza Berjaya. Diorang tuko motherboard katanya. Patutla ambik mase seminggu. Dalam seminggu tu aku ada try henfon lain. Yang konon2nye best pada mase tu (2012). Memang best pon. Tapi hardware hancur. Henfon tu bernama Samsung galaxy s3. beli ori kat kedai Samsung sebab takut jadi macam 808.

kalau ade problem sekurang2nye boleh hantar dekat Samsung untuk repair. Rm 1399 lebeh kurang. Aku cakap hardwarenya hancur sebab skrin amolednya memang susah nak baca bila ada kat luar terutamanya bila tengahari. Berbanding 808 punya skrin dengan teknologi clear black display. Kamera utama 8mp hancur. Gambar gelap sikit aje, jadi penuh noise yang melampau. Kamera depannya 1.9mp jarang guna sangat, tapi okla. Tapi tak semua jadi disadvantage. RAMnya agak berar kalau tak silap aku 1gb. Prosesor 1.4 quadcore (aku tak pasti sebab sgs3 ni ada 4 variants kalau tak silap aku). Kalau browse internet, memang okla pada 2012. haha. Sekarang dah lagi advance. Android 4.3 pon ok dengan touchwhiz.

Android maseh tak berubah banyak. Program banyak tak boleh tutop habis kalau exit. Sentiase terbukak balik walaupun dah back banyak kali. Kene pakai software khas untuk tutop program berkenaan. Galeri kadang2 hang. Software kat google play banyak, aku suke. Android kali ni lagi connected dengan google plust. Ade feature auto backup untuk photo dan video. Kalau fungsi ni diaktifkan, selagi kita connect dengan internet, foto dan video yang ada dalam henfon akan diupload ke google plus. So, tak payah risau memori
kad rosak atau henfon rosak. Aku suke feature ni.

Banyak aplikasi social yang selalu diupdate. Sesiapa yang forever alone tu, bolehla pakai android sebab banyak perisian nak carik teman dikala forever alone. Skrinnya memang ada kelemahan tapi ia adalah super amoled 1080x720 kalau tak silap aku. Aku taip entry ni by memori. Malas aku nak cek kat internet pasal variants dan spesifikasi yang tepat untuk 4-4 variants. Kalau korang tengok muvi HD pakai henfon ni memang puas hatila. Skirin dah HD. GPS hancur. Kene pakai data. Tapi kalau install papago, korang dapatla fungsi offline maps macam nokia map yang default tu.

Aku dah pakai henfon ni setahun. Aku tak rasa henfon ni dapat gantikan 808. aku tak rasa jugak 808 boleh buat apa yang sgs3 dapat buat. Jadi aku dah attach dekat android. Aku tak convince akan lumia lines oleh nokia dan Microsoft. Design macam taik. Tak boleh tuka/beli bateri spare. Henfon pakai buang. Bengong. So, yeah aku tertarik dengan android lagi2 dari Samsung. Bateri spare boleh bli. Boleh pakai untuk long term walaupon hardware hancur. Bagi aku 808 punya kamera cukup hebat untuk mobile photography. Tapi tetap kekerangan beberapa element macam image stabilization. Tak boleh kawal appature. Tak boleh macro. Sedare 808 iaitu lumia 1020 ada image stabilization. Takde kawalan appature dan macro dan Itu aje, masih ia tetap henfon pakai buang. Dahla mahal nak mampos sampai 2014 pon. So aku ubah fikiran atas sebab2 yang aku dah sebutkan. Good bye nokia/lumia/Microsoft phone or whatever. Produk korang hancur. Aku sapot Samsung skarang walaupon aku kurang suka.

1100D... T_T


bukan setakat itu aje. Kamera henfon saiznya sangat kecik kalau nak dibandingkan dengan kamera yang kamera. Betul ke cara aku sebut tu. Contohnya macam saiz lensa. Pembukaan shutter. Saiz sensor. Kalau korang cukup gemar ambik gambar pakai henfon dan macam dah berpuluh ribu gambar korang dah ambik, korang akan perasan 1 bende dalam gambo korang. Distortion/warping. Dalam sesetengah keadaan, bila lense yang cenonet tu cuba nak fokuskan cahaya pada sensor imej pada focal length yang tertentu, gambar akan mengalami distortion/warping. Warping tu selalu berlaku dekat bucu imej yang ditangkap. Kalau ada muka orang dekat bucu imej tu, muka orang tu Nampak macam kene tarik. Memang faul… so, kalau korang nak ambek gambo betol2 macam cosplay ke, gambo kawen ke, angkat la DSLR satu. Kamera point and shoot biasa pon ok. Janji lensnya lagi beso dari kamera henfon dan sensornya besar.

1000D dan sgs3


Terpaksa belajar basic pasal photography sebab aku tak dapat result gambo yang memuaskan dekat animangaki2014 hari tu. Mother fucker btol. So aku kena pahamkan hubungan shutter speed, aperture, ISO, f stop, lenses dan banyak lagi tentang photography terutamanya dengan DSLR. Dekat animangaki hari tu aku pakai canon 1000D. comic fiesta tahun lepas aku pakai canon 1100D dan 808. 1100D dah burn (so disappointed sebab kamera tu ade sentimental value). Tahun ni mungkin aku akan pakai 5D mkII atau 7D atau 1000D atau Nikon D3200 atau 600D. semuanya same aje. Yang penting kene paham relationship yang aku sebot awal2 tadi.


Lepas ni aku nak review gajet baru. Lepastu aku nak review kereta baru pulak. Aku tak rasa aku boleh [berjaya] kali ni. So aku kene kompol duit balik dan start new and start big. Suck my dick bebeh and fuck yea ~~

Thursday, 25 September 2014

Di tengah dunia

Hai. Kita berjumpa lagi setelah sekian lama. Ada banyak update dah siap taip tapi tak terpos2 sebab takde gambar. Blog ni macam dah tak jadi ruang mempamirkan karya seni dah. Dah jadi macam blog sains dan falsafah??? Bulan lepas kawan aku sam dari grup sains facebook APOSL ajak aku pergi kesebuah diskusi falsafah dah agama. Topiknya adalah the meaning of life (erti kehidupan) yang agak menyentuh maksud kehidupan dari sudut falsafah, sains dan agama. Bagi aku bende2 macam falsafah agak membuang masa dan agak bodoh (bak kata prof. lawrence krauss). Hari tu APOSL raikan hari tesla dan diorang jemput semua ahli, yang ni aku ok. Yang ni aku boleh pegi.
hari tesla 2014. that sabahan girl is sure blazing hot
amoi ni patut pergi cosplay


bagi aku, sains boleh menjawab soalan itu, apakah erti kehidupan, apakah maksud kehidupan, apakah tujuan kehidupan. Sebagai hidupan organik, aku tahu kehidupan aku Cuma untuk membiak, habis cerita. Tapi takkan ini aje kot? Bosan gile. Dah tentu, prof. Richard dawkin seorang evolutionary biologist menjelaskan, sebagai hidupan organik, memang itulah tujuan hidup kita. Membiak, menyebarkan gene dan survive. Tapi yang paling penting, kita sendiri yang pilih apakah tujuan hidup kita. Engkau nak jadi kartunis, pilihan engkau. Kau nak jadi tukang masak, pilihan engkau. Kau nak jadi ibu bapa yang baik, pilihan engkau. Kau nak mencintai seseorang, pilihan engkau. Kita sendiri yang tentukan tujuan hidup masing2 tak kira baik atau buruk keputusannya. Tak payahla nak pergi buang masa berkumpul dan membincangkan apa tujuan hidup. Silap2 ada yang bertekak sebab tak setuju sesama sendiri.

Kadang2 kita tertanya2 soalan ini dan mengambil jalan yang susah nak memikirkannya. Dalam minda kita, kita sangat istimewa seakan2 kita berada ditengah2 semua benda. Semua yang berlaku didalam dunia ini samada buruk atau baik, ada penyebabnya yang selalu dikaitkan dengan ketuhanan atau sesuatu entiti yang mengarahkan semua benda khas untuk kita. Bagi aku bukan macam ni. Dunia takkan bertindak macam apa yang kita mahukan. Enkau mati kebuluran dekat afrika, engkau tetap mati. Engkau mati sebab kena ebola, engkau tetap mati. Engkau kemalangan hilang fungsi separuh badan, benda dah jadi. Anak engkau mati selepas beberapa minggu lahir, dia tetap mati. Emak engkau kena alzhimer lepas 60, dia tetap kena alzhimer.
ilustrasi untuk APOSL science survey

So, kalau kau hilang dompet besok atau lusa, jangan rasa hairan. Office mate kau layan kau macam orang halimunan, jangan rasa hairan. Pasangan kau langsung dont give a shit about you, jangan rasa hairan dan mempersoalkan kenapa. Dah sangat jelas, kau dan aku bukan berada ditengah dunia. Manusia berubah. Shit happens. Teruskan hidup dengan apa yang kita ada. Kumpul balik duit, start all over again. If you wanna get laid with that beautiful sabahan chicks, go ahead. Ask her nicely. Kalau kau nak suruh amoi tu cosplay untuk kau bulan disember nanti, go ahead. Pay her for the costumes. Hidup ni, simple aje. Kalau susah, fuck it. Fuck them in the ass.

jadi kenapa tiba2 aku bagi entry macam ni? Aku dah bosan. Haha.
Yosha! I've got a new purpose in life =) Lepas ni aku cuba bagi entri review gajet plak.

okey Li, cau cin cau.