Pages

Nuffnang Ads

Tuesday, 28 April 2015

Review Lawatan APOSL ke Muzium Zoology UM



Macam yang dah dijanjikan, pada 25/4/2015 ahli APOSL mengadakan lawatan ke muzium zoology University Malaya yang terletak di petaling jaya, KL, whatever. Agak lama jugak pepper merancang lawatan ni untuk kami, dan ia sangatlah menarik. We having a mega blast! Sebelum tu aku nak mintak maaf sebab lambat update entri ni. Aku banyak sangat berparti baru2 ni. Dan ada gambar yang tak cukup. Takpe, nanti aku review dalam entri lain. Untuk lawatan APOSL ke muzium zoology UM, ini adalah review.
Aku dan pepper ;) we having a blast!!

Lawatan kali ni memang menarik, sama macam hari darwin pada bulan Februari. Cuma tempat ni lagi best sebab ada sample fossil dan tulang berulang, spesimen haiwan dan bermacam diagram menunjukkan evolusi kehidupan diatas planet ini. tapi itu nanti aku jelaskan selepas habis review.
Pepper and his loli and shouta. Terence at the back.

Pepper, 2 orang anaknya, terence, tay dan aku menunggu tour guide kami di stesen LRT taman paramount pada pukul 930 pagi lebih kurang. Lepas dah dapat tour guide kami, ah tsen, kami pun terus bergerak ke UM. Agak mengagumkan sebenarnya yang kawasan dalam UM lagi luas dari UKM. Jarak nak ke satu tempat ke satu tempat memang agak jauh. Dan ada jugak ahli APOSL yang lain dah sampai di muzium zoology. Biasanya muzium zoology akan tutup untuk pameran pada sabtu dan ahad, kalau ikut website rasmi UM. Disebabkan kami dari APOSL special sikit (memang special pon) hari sabtu itu, kami dapat melakukan lawatan.
Baju aposl yang baru direpair oleh pepper 2 hari sebelum lawatan

Dan kami dikehendaki memakai t-shirt APOSL untuk masuk ke muzium berkenaan. Siapa yang belum ada, memang kena beli dulu t-shirt tu dari pepper. Kalau tak sempat beli, boleh tunggu lepas lawatan berakhir. Serius aku tak pernah masuk kedalam UM, sama macam ke pusat sains negara dulu. atas sebab2 tertentu, aku rasa macam pusat sains negara sucks a bit. Nak tau kenapa, nanti aku bagitau.


The tour
This place is awesome! 

Sampai dekat luar muzium zoology, kami diminta oleh ah tsen untuk masuk kedalam makmal/ruang lawatan/whatever dan berjumpa dengan prof sasekumar. Beliau adalah kurator bagi setiap lawatan yang pernah ada. Dayum~ prof sasekumar adalah pakar dalam bidang ni, zoologi, evolution dan bermacam2 lagi benda berkaitan. Sama macam aku, evolution adalah topik yang paling aku minat dalam sains. Cuma aku bukan saintis. Aku Cuma sorang pelukis hentai. Fuack~~
Ah tsen dan prof A. Sasekumar

Disitu kami dijelaskan dengan bermacam2 info berkenaan evolusi hidupan diatas bumi. Ia adalah topik sains yang sangat menarik. Dimulakan dengan geografi bumi dimasa silam, planet ini sangat dinamik. Plat tektonik bercantum dan berpisah kemudian bercantum balik untuk membentuk benua dan super continent. Hal yang berkenaan menjadi salah satu faktor speciation. Aku akan jelaskan benda ni dalam entri lain berkenaan basic understanding of evolution and natural selection yang memang aku dah siap taip bulan lepas.
Prof sasekumar menunjukkan diagram sejarah kehidupan dibumi
Aku memang paling suka benda macam ni♡♡ dayum~~

Lepastu kami dijelaskan dengan zaman/era/period/masa/whatever yang tak boleh nak dijelaskan dengan elok dalam bahasa melayu. Senang cerita ia adalah history of life on earth, setiap zaman yang pernah berlalu dimuka bumi ini dan haiwan yang ada pada masa itu bermula dari pre-cambrian, cambrian (542mya), ordovician (448mya), silurian (443mya), devonian (416mya), missisipian (359mya), pennsylvanian (318mya) dan permian (200mya) didalam zaman [paleozoic]. Diikuti dengan zaman dinosaur, triasic (252mya), jurassic (199mya), cretacious (145mya) didalam zaman [mesozoic]. Lepastu diikuti dengan era mamalia iaitu paleocene (65mya), eocene (55mya), oligocene (33mya), miocene (23mya), pliocene (5mya), pleistocene (1.8mya) dan holocene (10,000ya) didalam zaman [holocene].

Setiap zaman  ini jugak menunjukkan ciri-ciri haiwan dan tumbuhan yang berbeza mengikut zaman. Contohnya dinosaur tak wujud selepas 65 juta tahun dulu, sebaliknya mamalia mula mendominasi bumi. Pada zaman palaeozic jugak dinosaur belum ada lagi, tapi yang ada diatas darat adalah raksasa yang sangat awesome.
65mya (jutaan tahun)

Prof sasekumar jugak ada menunjukkan gambar dinosaur yang fosil giginya dijumpai dipahang tahun lepas, tapi kamera aku tak dapat fokus kat gambar tu. nanti kalau ada gambar lagi dari kamera lain, aku tunjukkan.
Fosil asli trilobit

Lepastu kami masuk kedalam opis prof, dan ditunjukkan dengan beberapa fosil yang sebenar dan juga fosil acuan (cast) dari fosil yang sebenar. Mana boleh beb nak tunjuk fosil yang sebenar. Kalau rosak, segala info itu hilang buat selama2nya. Fosil jugak agak fragile. Tapi ada jugak fosil sebenar macam trilobit yang dibeli oleh pihak muzium dari german. Trilobit adalah diantara haiwan terawal mendiami planet bumi ni, iaitu dizaman cambrian. Tapi binatang ni dah lama pupus. Ia adalah haiwan arthropod (tak bertulang belakang) dan sepupu spesisnya yang lain terdiri dari udang, ketam, serangga dan horse shoe crab (belangkas). Molusk, ceplepod (sotong, octopus, lintah, siput, entah apa benda yang terkuit2 dalam laut yang aku dah lupa namanya) juga adalah haiwan tak bertulang belakang, tapi diorang ni datang dari susur galur yang lain, bila2 nanti aku ceritakan.
Ichthyosaur, reptilia yang fully akuatik
Aku ingat yang tengah2 tu fosil tiktaalik
More cast
Turned to stone

Ada jugak fosil tapak kaki dinosaur yang bipedal, tulang ichthyosaurs (reptilia yang fully akuatic), cengkerang nautilus dan macam2 fosil haiwan purba.
Bilangan spesis organisma yang diketahui hidup masakini
Berdiri disebelah diagram tree of life

Prof sasekumar menjelaskan yang haiwan paling banyak dalam dunia ni adalah serangga. Banyak yang dimaksudkan itu adalah diversiti, jumlah spesis dan jumlah serangga itu sendiri. Mula2 aku ingat bakteria adalah haiwan paling diverse, rupanya aku silap. Entah kenapa serangga sangat diverse ia masih menjadi satu misteri. Serangga boleh dijumpai kat mana-mana aje. So, dekat manakah kedudukan kita, haiwan bertulang belakang dalam ekosistem ini? tak sampai suku pun peratus dari semua hidupan itu belum lagi dibandingkan dengan tumbuhan. Hahaha. Next time aku cerita kenapa dengan mempelajari sains, terutamanya subjek evolusi dan cosmologi, kita boleh berasa sangat humble (rendah diri).
Tu gambar hero aku, charles robert darwin

Kami juga dikenalkan dengan founder teori evolution, natural selection dan 2 orang lagi yang menyumbang didalam zoology. Nama yang penting adalah charles robert darwin (my hero) dan alfred russel wallace. Bulan 8 nanti aku review sikit pasal alfred russel walace sebab APOSL akan adakan event sempena hari beliau. Juga terdapat 2 nama yang aku pernah dengar, tapi aku tak cukup kenal, iaitu carolus linneaus dan gregor mendel.

Lepastu kami terus masuk ke ruang pameran, dimana banyak spesimen dipamerkan. Bila aku tengok gambar yang ditangkap lepas balik rumah, dayum~ tak pernah ahli APOSL berkumpul seramai ni. Macam lagi ramai dari hari darwin hari tu. yang hairannya, kenapa hari darwin tak dibuat dekat sini? Pusat sains negara suck as shit, bilik dengan nama darwin pun takde kat situ. Itu hari tayangan inherit the wind pun ditayangkan dibilik watson, what the hell?
The monotremes, our distant mammal cousin. The only egg laying mammal still exist today.

Tapi dekat sini macam2 ada, walaupun bilik pameran tak besar mana. Tulang dan spesimen yang dipamerkan agak memuaskan. Itu termasuk spesimen monotrems (tak wujud dimalaysia), hoves animals (aku tak tau nak panggil apa ‘hoves’ ni dalam bahasa melayu), reptilia, burung, serangga dan macam2. tapi ada satu yang kurang, nanti last aku akan bagitau apa yang kurang.

Selain itu ada jugak kami ditunjukkan dengan spesis haiwan yang sudah pupus didunia ini, juga dinegara kita. Contohnya macam kancil, harimau, dah takde lagi dekat selangor ni. Gajah pun dah takde. Kalau nak tengok binatang2 eksotik ni memang kena pergi zoo negara aje. Selain itu prof sasekumar menunjukkan beza gajah afrika dan gajah asia. Gajah asia bertelinga kecil dan gajah afrika bertelinga lebar.
Penghargaan buat kurator
Perhargaan buat tour guide

Sebagai penghargaan kami kepada prof sasekumar dan ah tsen, pepper menghadiahkan t-shirt APOSL kepada 2 orang berhormat ini. you’ve just got APOSLed!! Lepastu macam biasa aku ajak diorang semua ambik group photo. Pergh~ amoi sabah cosplay pon ada~ dayum~
Bila ada perjumpaan APOSL mesti ada ahli yang aku tak kenal. Tapi yang penting amoi sabah cosplay mesti ada dayum~~

My money shots
Tengkorak sapa tu?

Pepper pula terus mengumpulkan lebih banyak klip untuk video dia sempena lawatan ni. Bukan selalu beb pergi tempat macam ni. Aku hampir cum banyak kali dekat pameran ni sebab topik inilah yang paling aku minat dalam sains.


Agama tidak selari dengan sains

Sebelum bersurai, kami pun membincangkan sesuatu tentang subjek evolution. Bagaimana penerimaan pelawat, student dan masyarakat secara keseluruhannya. Prof sasekumar menjelaskan, memang subjek evolution agak taboo untuk dipersembahkan kepada masyarakat. Kalau subjek ini disebut didalam mata pelajaran bilogi di sekolah menengah dan IPT, kebanyakan guru dan pensyarah akan skip topik ini selaju yang boleh. Ada yang tak sebut langsung pun.
Side discussion

Bukan setakat tenaga pengajar tak mau menyebut subjek ini, berkemungkinan mereka jugak tak rasa proses evolusi adalah benar. Faktor utama penghalang masyarakat kita untuk menerima evolution tak lain tak bukan adalah agama. Bagi aku ia memang betul dan prof sasekumar ada point. Kebanyakan ahli APOSL sendiri mempunyai kepakaran dalam bidang sains2 tertentu, bukan sekadar topik evolusi sahaja, climate change, GMO, appolo moon landing, vaccination, dan banyak lagi, dihalang oleh agama. Ia agak menakutkan actually. Dengarnya ada agama sekian2 mengaku seiring dengan sains. the irony~~

Bukan setakat itu, 13 tahun  dulu, aku berkawan dengan seorang tabligh (kenal sejak sekolah teknik). Aku masih ingat namanya sampai sekarang, sebab masa tu pun aku pun join tabligh. Entah dari mana datang, tiba2 dia cakap dengan aku. “Kau nak tau, dinosaur itu sebenarnya tak wujud. Ia adalah propaganda barat untuk menyesatkan umat islam.” Of course aku respek pandangan dia sebab masa tu aku dan dia share common beliefs. Tapi sekarang tak lagi.

Bila pelajar2 dididik di luar untuk menafikan fakta sains dengan kaedah yang takde kena mengena dengan sains, maka inilah yang akan berlaku. Bodoh sejati nan abadi.
Dayum~~ nasib baik amoi sabah cosplay tu tak pakai kneesokku, kalau tak...

So prof sasekumar mengatakan bila dia mengajar sejarah hidupan dibumi dan ada pelajar yang tak bersetuju atau menafikannya atas nama agama, dia cuma cakap, “please keep religion out of science”. Itu sahaja. Dayum~ patutlah ada benda yang kurang dalam bilik pameran ni. Nak tau apa bendanya? Fosil evolusi hominid dan manusia terawal takde! Fuck!
We also want baddas national zoology museum

Bukan setakat itu aje. Prof sasekumar menunjukkan keratan akhbar berkenaan muzium zoologi yang serba lengkap dengan fosil dinosaur, ikan paus dan banyak lagi dah ada dekat singapore. Jadi kenapa kita di Malaysia tak ada muzium zoology negara? Kenapa pusat sains negara suck as shit? Sebab masyarakat kita tak rasa sains adalah sesuatu yang penting. Sains Cuma penting bila kita tak dapat signal 4G semasa berada di kawasan pendalaman sahaja. Tahniah malaysia. Pepper juga memberitahu prof sasekumar yang APOSL pernah membuat lawatan ke pusat sains negara sempena hari darwin. Nampak gaya macam  pusat sains sendiri dont give a shit pasal hari darwin. Bilik khas dengan nama darwin pon takde, kami menggunakan bilik watson sempena hari tu. who the fuck was watson anyway? What the fuck man?

This tour is fucking awesome. I almost cum many times. Shiet~~

Selepas tu kami pun makan di restoran kelab khas UM berdekatan dengan hidangan vegetarian. Yuck~ makanan paling tak sedap pernah aku makan. Aku bukan vegetarian. Seterusnya kami pun bersurai. Tapi bagi aku dengan tay dan amoi sabah cosplay ni, hari masih muda, belum sampai pukul 1 tengahari lagi. Jadi kami terus aktiviti lain =) akan direview di entri seterusnya ^_^

Lawatan APOSL kali ni sangat bermanfaat. Tanpa APOSL aku tak berpeluang untuk pergi ketempat2 awesome macam ni. Mungkin bagi orang lain muzium zoology dan pusat sains bukan ada apa2 pun. Tapi bagi orang2 macam aku, pepper, tay, amoi sabah cosplay, dan lain2 ia sangat bermakna.

Review lawatan APOSL ke muzium zoology UM tamat disini. Untuk review awesome hedonist stuff sila ke entri seterusnya.


Monday, 13 April 2015

stoner meetup 11042015


Back in time

 Bulan lepas aku di invite ke meet up/gathering WA/ft/stoner oleh ken. So, ini adalah review. Agaknya nak dekat 3 minggu jugak gathering ni dirancang. Banyak aturan yang perlu diambil kira, macam pas masuk ke kawasan berkenaan, berapa orang yang nak pergi, siapa yang betol2 kompom pergi, makanan apa yang perlu setiap individu kena bawak dan masa dari bila sampai bila gathering ni nak sampai? Minggu sebelumnya aku ngan tay pergi ke kajang-semenyih-bangi untuk berjumpa ken. Shit rasa macam naik mesin masa. Dapat jugak aku singgah ke tempat yang aku tak rasa akan lawat sekali lagi, semenyih. Banyak (sikit) memori bagus kat sini. Rasa macam baru semalam aku pindah sungai buloh. Shit... good one.

Dayum~~~ time travel
Then kami terus ke bangi lalu jalan reko menyusur landasan komuter kajang sampai ke bangi. Shit. Benda ni terus trigger time machine dalam otak aku. Sebelum pindah sg buloh, memang sinila jalan yang tiap minggu aku lalu bila pergi dan balik kerja. Dammit, time machine. Cuma semenyih dah banyak berubah. Dah ada landasan lrt dalam pembinaan sekarang kat merata tempat. 2016 nanti aku nak balik tempat ni sendiri2. Kalau ada awek ikot lagi best. Layan feeling ;)


Simple stoner meet up

So aku dan tay jumpa ken diUKM bangi dengan kawannya, hashih. Aku cuma nak tau yang gath ni jalan lagi ke tak. Nampak macam minggu ke 3 dah senyap ruang event tu dalam fb. Ken cakap semua masih berjalan, cuma dah out of control. Orang yang di invite macam terlalu ramai. Dan2 pulak masing2 ada yang 'maybe' datang. Tak pasti. Tu yang aku malas jugak tu. Tengok event aposl sendiri banyak yang kata hadir. Tapi bila dah sampai masa, suku aje yang going tu betul2 akan hadir. Dan yang tak jadi pulak yang hadir. Konfius aku. Bukan apa, kali ni meetup agak private dan diadakan di tempat high class. Nak masuk kene ada pas tertentu, so kalau kita tak jadi pergi, dan ubah fikiran tibe2 untuk jadi, camna kau nak masuk? Kau takde pas.


The 3 stoners

Part makanan pulak agak senang. Aku volunteer bawak arang untuk bbq. Tu pon arang dari zaman dulu 3 tahun lepas masa aku duduk kat semenyih. Baik aku clearkan barang2 yang aku agak tak pakai sebab memang aku nak cau pon dari sg buloh ni tak lama lagi. Dan jugak bahan makanan yang murah untuk dibakar macam sosej. Senang. Barang special, akan disediakan oleh ken. Janji ada ;) ;) so part ni aku tak perlu risau. Yup. Perlu untuk jadi lebeh social able.
Dayum. Kopi paling sedap dalam dunia. new achievement unlocked++
 Tay ni nak sangat jumpa dengan adik ken yang hari tu ada kat hari darwin. Tapi aku tak kenal dia, nama sebenar pon tak tau. Dah gile bayang la tu ♡♡♡... kikiki! Entah dia ikot event tu aku pon tak tau. Aku takdela nak datang untuk carik awek ke kat situ, aku cuma dah boring sangat. Memang aku tak target apa2. Just wanna have fun and enjoy nice conversation. Kalau orang yang aku nak sangat jumpa balik tu ada, memang best extra bonuses +++ pling2!!

Online dekat mcd kat mana entah
 Dah la 3 org dah stoned, sembang sampai tak sedar dah pagi pukol 430, aku dan tay pon balik. tay lepak rumah aku sampai pagi sket. tay ni memang menarik, aku kenal dia dekat aposl talk aids. Yup aposl pernah buat meetup dengan saintis yang mengkaji aids dan virus. Aposl rocks!!

Tay nak jumpa dengan aku sekali lagi sebelum meetup. So, sebelum aku hang out dengan tay, aku keluar lepak dengan along dulu. Dah seminggu mamat ni senyap lepas vini dia balik dari Kelantan.


Thanks along. Korang memang rock.
Lepas tu, aku keluar lepak dengan tay kat cheras sampai ke mekdi entah kat mana entah. Janji dapat guna internet sebab nak ambik kad jemputan dari penganjur meet up atas alasan security.



WA, stoners meetup

Oyeah!!!


Besoknya aku bangun awal (pukul 12 tengahari) dan gerak ke mont kiara dengan tai lepas beli sausage, daging slice dan minuman berkarbonat. Ingatkan dah lambat sangat sampai, pukul 4 petang rupanya yang ada masa tu Cuma puan norsham (penganjur) dan teoh. Shit… buat penat aje bertolak awal. Lepas tu baru ken, ismail dan kawannya entah siapa datang. Bila dah ada ken baru meriah.


Holy Dayum dieck
Very nice spliff

Sebab meetup ni dinamakan stoner meetup adalah disebabkan perkara yang paling obvious skali, kami get stoned! Dan betul2 aku jadi batu hari tu. Shit! Mula2 aku, ken dengan ismail aje yang get stoned. Lepas tu pepper pulak sampai dengan ana dan beberapa orang lagi termasuk farah dan sorang lagi aku lupa nama. Ana join stoned sekali. Dah 4 orang. Pepper dan aku aje yang reti main gitar, jadi kami pun main gitar untuk menghiburkan tetamu dah yang ada.
Aku rasa pepper tak prasan yang ken tengah high

Aku tau sebab aku pon tengah high. Fuck~
Pepper manusia yang sangat awesome. Terer sains, terer main alat muzik, reti print baju dan macam2 lagi. 
Tengah stoned, main gitar, hancur.

Disebabkan aku dah stoned, aku pun memainkan lagu yang paling tak senonoh sekali, ia bertajuk moron oleh Saturday night heroes. Well kalau korang nak dengar yang ada mencarut macam bitch, shit, dick, bullshit, fucking friend lagu inilah yang aku rekemen kan. Lepas tu pepper sambung dengan lagu2 dia yang best2 belaka. Celaka pepper, tak tau plak yang dia ni pakar main gitar. Aku ingat dia just orang2 orkestra. Dayum~~


Group first org yang tengah stoned, aku, ana, mail dan ken
Ironynya meetup ni anjuran WA, bukan APOSL, tapi nampak macam pepper aje yang handle dan mengarahkan kami utk organized. Padahal ken dan puan norsyam yang kena organize. Dayum~~~ makanan pun banyak yang pepper dan ana sediakan.

 Pepper mengarahkan kami untuk start bbq. Aku dah risau yang arang aku tak cukup.


Ahli ke 5 stoner dah datang, ecah the amoi sabah

Lepas dah petang sikit ecah sampai sorang2, baru habes aktiviti debat kat UIA. Dia terus oder pizza berkotak. Dengan itu bertambahla lagi geng stoner. Dah jadi 5 orang. bila dah stone, paham2 ajela. Aku pon dah nak dekat jadi batu. Langsung tak boleh kawal kamera dengan baik. Dan2 pulak 1 group lagi sampai dari orang2 yang aku tak kenal, tak pernah jumpa pun kat APOSL. Dayum~
Aku dah stoned sangat tak larat nak bersembang dengan ahli yg baru sampai.


My dear friend ecah. Very brilliant girl. She's been trough a big pile of shit and still standing.
Bila dah stoned tu paham2 la...
Tapi masih ada sorang yang belum datang. Sam dengan bini dia belum datang. Padahal pepper dah nak balik dah (sekejap). Sebelum pepper nak balik, aku suruh pepper untuk kumpulkan orang untuk group photo. Dan lepas tu ada yang bersurai dan masih ada yang stay.


Pepper dan yat terpaksa pergi ke planetarium sekejap untuk sambut hari peringatan yuri gagarin. Aku dah stoned, memang dah tak boleh nak ikot diorang. Dan2 lepas diorang gerak, sam pulak datang. Fuck... tak sempat ambik gambar sekali dengan sam ramai2. fuck. Toh chin dari MAFA pun ada sekali dengan group tu. memang orang yang jarang2 aku nampak. Sam memang best sebab kami semua tunggu dia datang bawak beer. Hahaha. Weed dah ada, makanan dah ada, air gas dah ada, benda special dah ada, beer aje kena tunggu sam. Dayum~~

Pukul 830 dah mula hujan, ismail dan ken ajak aku get stoned yang pure punya, aku cakap ok jom. Lepas tu aje, aku memang stoned habis, dah tak boleh bergenak langsung. terus jadi batu, langsung tak boleh nak ambik gambar pun. Yang aku boleh buat Cuma makan dan mengunyah. Dayum~ shit~ aku cakap, thats what I'm talking about. Ana ngan ecah dah sama-sama jadi macam aku, Cuma ken dan ismail masih steady. Sebab diorang ni hardcore sikit.
Dayum~
Kalau tak silap aku 5 kali punya roll aku isap malam tu, 1 darinya pure. Dayum~ fuck me~ shiet~ suck my dick, aku cakap. Hampir pukul 10, ramai yang bersurai. Ada yang nak sambung parti kat tempat lain. Organizer Cuma mintak kebenaran dari kondo tu pakai tempat tu dari pukul 3-10 aje. So, memang kami kena kemas tempat tu sebelum balik.
Tak lama lepastu pepper dan tay datang balik untuk beer yang ditinggalkan sam. Pepper memang steady habis sebab dia bukan stoner tapi dia ada keinginnan untuk try benda yang me-nyetoned kan kami. Dayum~

Semua orang ada plan after party


Hampir pukul 11, kami pun bersurai. Memang takde sape yang mandi kolam tu. sebab tak sempat. Masa pendek sangat. Orang yang datang lambat pun menyebabkan masa jadi pendek, tak cukup aktiviti untuk dibuat. Kalau buat dari tengahari mungkin ada yang terjun kolam. Aku dah stoned gile babi jangan harapla boleh terjun kolam lagi.

Aku balik dengan tay. Dia agak dissapointed sebab adik ken/spesis2 adek ken tak datang pada hari tu. dia masih beranggapan yang APOSL hari darwin tu lebih meriah dari WA punya meetup. Dan aku pon bersetuju. Meetup kali ni, kurang mantap. Orang yang aku nak ada kat situ takde, tak dijemput. Bila ditanya ken sebab apa, dia cakap dia tak nak ada ke-awkward-an antara sesama sendiri.

Memang betul, lepas baca status2 kawan2 aku yang pi meetup ni masih ada ke-awkward-an dengan sesama sendiri. Aku cakap bangang, dah sama dari free tought community ni janganla jadi asshole. Kita satu geng, sepatutnya aku dan kau jadi geng, lawan 1 dunia ni. Bukan kau geng dengan satu dunia ni, lawan dia sorang2 yang kau benci/tak geng/tak kamcing. Haha. Dalam perkahwinan pun ada kes macam. Patutnya dah kawin tu jadi la geng. Ni tak, ko geng dengan satu dunia, lawan isteri/suami kau. Buodoh korang ni. Bukan bodoh, tapi buoddoh. Terencat akal macam. Aku ingat memang tak boleh buat apa la. Manusia tetap manusia. Penah beragama, tapi stigma masih ada.

Sampai rumah aku terus tido sebab masih stoned. Memang nak update blog pon dah tak larat. Sebab bila dah stoned, diri kau sendiri akan jadi macam 3rd person, takde dalam kawalan. Besok bangun 2 petang. Lepas tu tay datang jumpa aku dan buat statistik pasal meetup semalam. Hahaha.



APOSL is still the best!

Kami masih lagi menunggu gathering yang menarik ala2 hari darwin macam hari tu. meetup WA atau MAFA agak menarik, tapi orangnya kurang menarik daripada ahli APOSL. Dayum I love APOSL very much! aku suka ahli2 APOSL! Aku admin page sains APOSL tu!!!

Aku ada bercadang untuk membuat talk pasal evolution dan natural selection kepada ahli2 APOSL 1 hari nanti. Evolution memang topik sains kegemaran aku. Tay pulak aku cadangkan untuk buat talk pasal moon landing untuk APOSL. Masalahnye aku ni kurang fasih berbahasa inggeris. Kalau sebut fuck, shit, ass, bitch, dick tu memangla senang. Ni nak atur ayat2 1-1 ,memang aku slow. Kalau aku dah ready memang aku bagi talk.
Jom datang. Tempat sangat terhad, boleh 20 orang aje masuk.

25/4 nanti pepper ajak pi muzium zoology kat UM sempena alfred russel walace (co-founder teori evolution). Memang aku nak documentedkan betul2 event ni. Sebab cerita tentang tulang2 binatang ni memang menarik minat aku. Ia jugak ada kena mengena dengan evolution. So, tunggulah entri seterusnya. Kalau nak join kami sekali pun boleh. Carikla group kami di FB.



Sampai kat sini aje, cau cin cau, lets get stoned again, you dick.