Pages

Nuffnang Ads

Tuesday, 30 August 2011

Makhluk Asing (part 2)

Salam dan selamat sejahtera semua. Semoga anda sihat dan aman selalu. Setelah sekian lama, baru aku teringat balik nak buat entri yang kedua berkenaan makhluk asing. Topik kali ni lebih kompleks sikit. Iaitu makhluk asing yang bertamadun.

Emmm... Aku terpaksa pendekkan entri kali ni. Sebab takut menyentuh hal-hal sensitif dan untuk mengelakkan diri aku kene fuck.

Apakah maksud makhluk asing? Secara ringkasnya, sebarang kehidupan yang boleh kita jumpa selain di bumi.
Tetapi, macam mana kalau makhluk asing yang bertamadun? Makhluk asing yang mampu membina bangunan, kenderaan, bersosial, mempunyai pentadbiran dan undang-undang? Haa.... ni yang berat sikit ni. Aku sebagai pelukis komik sains fiksyen memang banyak memikirkan permasalahan ni. nak tau sebab apa topik makhluk asing bertamadun ni bermasalah?

  1. makhluk hidup memerlukan masa untuk berevolusi untuk mencapai status makhluk yang mempunyai kesedaran.
  2. evolusi tidak memerlukan tangan pencipta dalam prosesnya (inilah masalah yang paling besar).
  3. masa yang diambil untuk berevolusi sangat-sangat-sangat lama.
  4. lepas sesuatu makhluk itu sudah mempunyai kesedaran, bagaimana pula dengan kepercayaannya?

Kalau boleh aku tak mahu sentuh isu ni. Tapi ada sesetengah penulis sains fiksyen tempatan main ‘skip’ aje isu ni. Dan aku cuba nak ingatkan balik untuk tidak melakukan skiping tanpa berfikir panjang.

abad ke 21 adalah masa untuk giordano bruno membalas dendam!

Macam profesor Michio kaku pernah sebutkan dalam ceramah sainsnya, kalau ada dunia lain yang dihuni oleh makhluk lain di angkasa lepas, dekat situ ada pope juga ke? Ada chirst dan saint jugak ke? Isu ni boleh buat kite pecah kepala untuk memikirkannya. 400 tahun dulu, seorang astronomer bernama giordano bruno dihukum mati oleh pihak gereja katolik disebabkan dia membuat teori wujudnya banyak dunia lain, planet lain yang didiami makhluk asing di angkasa lepas. Well, 400 tahun kemudian, tengoklah apa yang KEPLER dapat? Beratus-ratus exo planet di angkasa lepas dikesan setiap tahun! Dengan teori fizik masa kini juga, munculnya M-theory dan string theory, yang menyokong kewujudan tak terkira banyaknya multiverse diluar alam semesta kita.

goldilock zone mengikot drake equation. jarak planet dan bintang menjadi faktor utama untuk membenarkan air wujud dalam bentuk cecair diatas permukaan planet. tak terlalu dekat dan tak terlalu jauh.


Aku rasa ramai orang takkan percaya dengan info yang aku bagi ni. Kalau macam ni senang aje, buktikan dekat diri sendiri dulu. Taiplah keyword m-theory, string theory, KEPLER, giordano bruno, exo planet, gliese 581, goldilock zone dan macam-macam lagi topik yang berkaitan dekat google ke yahoo ke, metacrawler dan sebagainya.

sistem gliese 581 berada didalam senarai teratas bagi exo planet hunter!


Baca, fahamkan. Perlu diingat, alam semesta ini terlalu luas. 13.7 juta tahun cahaya luas jaraknya. Sedangkan planet bumi ni macam seketul habuk sebesar zarah aje dekat dalam alam semesta yang luas itu. Tak mungkin kita bersendirian.

Bila kita tengok wayang cerita asal makhluk asing macam green lantern, thor, superman, super 8, battle lost angeles dan macam-macam lagi filem yang ada highly inteligent alien, kita tak fikirkan ke logik asal-usul makhluk itu? Ustaz zakir naik pernah berkate: orang yang mempunyai kepercayaan harus berfikir secara logik.

Akhir kata, jangan terkejut pulak kalau ada editor dimana-mana syarikat komik rijek proposal anda kalau didalaminya ada sentuh pasal alien.

Takkan ade lagi entri makhluk asing part 3 selepas ini. hehehe...
Sekian terima kasih.

Sunday, 28 August 2011

The Making of Twin-X4 - Mokap kaver dan penerbitan seterusnya



Salam dan selamat sejahtera. Semoge aman dan tenang selalu.
Akhirnye dengan perassan yang amat lega, berjaye juge aku menghantar semue fil-file yang berkenaan kepada editor.

kaver cadangan untuk twin-x4.aku harap takkan ade perubahan pade saat akhir macam dulu.


Terima kasih banyak-banyak diucapkan juga kepada penyubang fanart yang bertungkus-lumus untuk memberikan yang terbaik untuk isu twin-x ke empat ini. aku macam nak tunjukkan sekarang fanart-fanart itu, tapi nanti tak surprise la pulak...

So, diharap bersabar ajelah. Tinggal 2 bulan aje lagi komik ni akan keluar. Tu pon kalau semuenye berjalan lancar. Walaupon aku sudah hantar cover untuk isu ke 4 ni, ia maseh belom komfom lagi. Macam kes isu 3, kaver yang aku hantar maseh kurang menyerlah dan menarik perhatian. Maka, saudara zool dijempot untuk membuat kaver bagi twin x3. dan yang paling best, kover itu telah muncul sebagai pemenang kaver terbaik dalam anugerah pekomik 2011. ini menunjukkan, walaupon aku boleh buat komik, itu tak bermaksod aku terer buat kaver.

Sampai sekarang aku masih meneliti dan menyemak dialog dan buble walaupon dah lame jugak aku hantar... kot-kot ada banyak salah ejaan atau salah letak buble. Kalau aku jumpe mane-mane yang salah, akan aku betulkan dan update untuk pihak editor. Bukan ape... editor pun manusia jugak. Kot-kot terlepas pandang perkataan mana yang aku salah eja. Sebab tulah aku takkan berhenti menyemak dialog. Hehehe...

Untuk pengetahuan para peminat twin-x, siri ke 4 ini bakal menjadi siri yang terkahir. Tapi cerita ini belom tamat lagi. Aku bercadang untuk memberhentikan komik ni beberape tahun, sampai aku dapat hasil pulangannye semule. Yelah, aku dah melukes komik ni hampir 4 taon, tapi baru sekali aku dapat pulangan. Itu pon untuk isu#1. Isu 2 dan 3 kurang laris. Hehehe... mungkin ade masalah dalam penceritaannye kot?  Ini menunjukkan komik sci-fi tidak berapa mendapat sambutan disini.

Jadi ape aku nak buat lepas ni? Aku nak buat komik baru, bertemakan budak-budak sekolah yang kononnye sci-fi. Hehehe. Ape-ape pon nantikan preview komik terbaru dari aku dalam sci-fi universe. Nanti aku update pasal projek komik terbaru aku ni.

Friday, 26 August 2011

The Making Of Twin-X #4 - Kepayahan menaip dialog komik sci-fi/sci-fact


Salam dan selamat sejahtera. Semoge anda aman dan tenang selalu. Semalam aku sudah mengupload kesemua manuskrip dan dialog twin-x4 kepade tuan wanzu. Aku rase die mesti dah bercuti balek kg sekarang ni.  

manaip dan menyusun atur dialog didalam komik twin x4 bukanlah perkara mudah

Walau bagaimanapon aku masih belom menghantar cover dan fan art. Sebab aku masih menunggu sampai malam ni lebeh kurang pukol 1230 malam (27/8/11) untuk semua fanart sampai ke emel aku. Hehehe. Setakat ni, pukol 5:52 petang aku baru dapat 7 fanart iaitu dari xan,irfan,nuri hime,mustaqim,lavendra dan butet.

Disini aku nak cerita sikit tentang susah payah menulis cerita twin-x 4 ni. Serius aku cakap, inilah volume twin-x yang paling rumit. Ini disebabkan, aku harus memahami sistem suria terutamanya jupiter dan memahamkan pembaca tentang sistem suria.

Didalam komik ini jugak terdapat banyak istilah-istilah bahasa inggeris yang tidak mempunyai perkataan dalam bahasa melayu. Dan mengikut kamus bahasa melayu susah nak di translate kan. Dan ade pulak perkataan yang tak boleh nak di translatekan lalu menjadi sama bunyi dengan perkataan asal (BI). Ada jugak perkataan BI yang terpakse aku guna jugak sebab kalau aku translatekan jugak, bunyinye jadi hodoh sangat. Teros rosak ayat dalam komik atau lari maksod.

Contoh2 masalah diatas adalah:
  1. wobble - bertatih-tatih
  2. short cut - jalan pintas
  3. normal-matter - biasa-perkara
  4. antimatter - antimatter
  5. cosmic microwave background - tanah belakang gelombang mikro kosmik
  6. shaft - aci
  7. fuselage - fiuslaj
  8. AI – (same)
  9. big bang - besar bang
  10. tune/tuning - lagu / tuning
  11. deadline – tarikh akhir
  12. jovian - luhur
  13. transponder – (same)
  14. proposal - cadangan
  15. helmet – topi keledar
  16. shuttle - ulang-alik
  17. volume - kelantangan
  18. super – (same)
  19. dating – (same)
  20. set - menetapkan
  21. output – (same)
  22. flux - fluks
  23. debris - serpihan
  24. ferit – (same)
  25. diboride – (same)
  26. team - kumpulan
  27. quark - Kuark
  28. skalar - ?
  29. staging - menganjurkan
  30. booster – (same)
  31. doppler effect - kesan Derma
  32. title - tajuk
  33. particle collider - zarah collider

ade sesetengah perkataan tu boleh buat aku tergelak sampai macam nak pecah perotla  bile ditranslatekan...

kadang-kadang aku rase macam nak tambah sendiri perkataan dekat dalam kamus dewan bahasa... yelah. Contohnye macam matahari yang melakukan wobble setiap masa. Takkan aku nak cakap matahari itu bertatih-tatih setiap mase?? Jadi aku ubah sendiri maksod perkataan itu mengikot fahaman aku sendiri. Aku ubah wobble = berhayun.

Lagi satu ayat shortcut. Semue orang pon tau ayat shortcut bermaksud jalan pintas. Tapi sesiapapon tak kirelah fanatik agama yang langsong tak boleh trime sains akan mengaku yang dekat angkasa lepas TAKDE jalan atau jalan raye. So, laluan terdekat antara orbit ni, aku gambarkan sebagai shortcut aje.

Yang paling menarik adalah perkataan fuselage. Siapa tau ape bende fuselage tu? Kalau korang pakai google translate pon, takkan ade maksud untuk fuselage. Tapi aku boleh terangkan apa maksud fuselage tu.
Fuselage=ambil contoh sebuah kapal terbang, bahagian SELAIN sayap (termasuk enjin thruster) dan sayap ekor itulah fuselage.

Aku ni dahla cepat bosan bile menaip dialog. Lepas tu dialog yang ditaip pulak macam ni... lagi bosanla aku.keseluruhan masa menaip dan menyemak dialog mengambil mase 3 hari. Fuh! Bosan. Tapi ape boleh buat? Aku sangat2 cintakan sains.

Besok aku akan buat lagi the making of twinx4 macam ni. Terutamanya untuk menghargai penyubang fanart

komik-m di POPULAR jusco bukit raja. banyak dan diletakkan ditempat yang sepatutnya.

komik-m di MPH jusco bukir raja. sangat sedikit dan bercampur dengan buku-buku lain di rak yang terpencil

Sunday, 14 August 2011

Oury dan Barry

Salam dan selamat sejahtere. Entah kenape tibe-tibe minda aku tergerak nak bukak balek akaun ovi share aku. Naseb baek akaun maseh aktif. Dekat dalam akaun ovi ni memang banyak betol gambo aku upload terutamenye time mase aku keje dekat klang dulu (2009-2010). Belek punye belek album, terjumpe gambo lame. Yang paleng banyak sekali adelah gambo mase kerje dekat telok gadong, klang dulu.

nila opis dimane aku slalu stay back tu. bilek 2 orang mamat ni dekat sebelah belakang

Mase keje dekat situ aku ade kenal 3 orang asing. Sorang dari iran bername hameed. 2 orang lagi dari Guinea bername oury dan barry.
oury disebelah kiri. barry disebelah kanan. yang dekat tengah tu aku tak kenal.
Maklomla, mamat guinea ni takde rumah sewe. So diorang ni terpakse menompang 2 bilek kecik dekat dalam opis bos aku tu. Hidop diorang siang malam memang dekat dalam opis nila gamaknye… sian diorang. Kalau tak silap aku aku si barry ni dah tinggal selame 4 taon dekat Malaysia. Oury plak dah dok 2 taon kat sini. 2-2 orang dah boleh bercakap bahase melayu sket-sket. Kadang-kadang aku tergelak jugak bile dengo barry cakap bahase utara. bayangkanla, orang negro cakap bahase utara? tak pelik ke?
oury mengiklankan meeting room mereka

Dan disebabkan aku slalu stayback (nak jimat duet), aku jadi kawan rapat plak dengan 2 orang mamat negro ni. Kalau nak kuar makan malam diorang ajak, nak sahur diorang ingatkan aku, dan aku jugak adela tolong diorang sket-sket bab computer ni. Ade gak diorang soh design label untuk produk diorang sampai dorang tawarkan aku paymen RM100 untuk 1 design. Tapi tak sanggop plak aku nak ambek… dahla dok 1 opis plak tu. Last-last aku mintak diorang belanje makan malam aje. Hahaha.
barry yang selalu dok stayback ngan aku sampai pukol 2 pagi.

Biasenye kalau aku ikot diorang makan malam, diorang ni akan bersembang pasal isu politik dinegare asal diorang,  kanaikan harge barang di sini (Malaysia), agama, pengganas, teori konpirasi, sains dan macam-macam lagi. Pernah due mamat negro ni bersembang pasal bola sepak sampai bergadoh dalam opis malam-malam… tak paham betol aku ngan diorang ni.
diorang berdue ni kalau bersembang aje mesti bunyinye macam nak bergadoh.

aku, barry dan tan teck hwa (salah sorang artis komik-M)

Yang aku puji 2 orang ni, bile bab kerje memang sirius habes. Bertungkos lumos diorang menjual dan mempromosikan produk diorang. Bukan macam kite (orang Malaysia tak kirela india ke melayu ke cina ke, same aje) kejap-kejap online, masok facebook. Keje tak siap-siap. Tapi 2 orang mamat dari guinea ni memang sirius habes mase bekerje.
antare produk yang diorang jual, minyak kelapa sawit, gula, sarung tangan pembedahan, produk tenusu dan tayar kereta.

Anyway, aku memang mudah berurusan dengan diorang ni walaupon aku sering bersembang sambel mencarot (dalam bahase inggeris). Contohnye bile oury ajak aku makan malam
Oury: hey man, let’s go makan.
(Sambil buat isyarat tangan untuk makan)
Aku: allright, lets go fuckin’ eat! Then both of you can suck my dick”. 

Maghah teros due orang mamat negro tu.

Oury: hey man, why do you say that? Are you insulting us?
Aku: What do you expect me to say? Both of you are too serious!

Akhirnye art director aku, kawan-kawan opis ngan negro due orang tu ikot mencarot jugak macam aku. Hahaha… what the fuck? Kalau korang tak percaye, cube tengok video ni. Betape kuatnye pengaroh aku kat diorang. Well… ni kan Malaysia. Hahaha.
video


Dah lame tak jumpe diorang ni. Lepas siap komik twin-x#4 aku ni, aku nak pi klang kejapla. Sembang-sembang dengan diorang. Hehehe.

Saturday, 13 August 2011

Riview Space Battleship Yamato


Salam dan selamat sejahtera kepade semue. Aku baru lepas tengok muvi space battleship yamato. Aku ambek mase 15 jam untuk downlod muvi ni. Padahal saiznye 1.4gb aje... muvi ni kuar 1 disember taon lepas. Mase tu aku maseh bekerje dekat cyberjaya dan curik-curik tengok trailernye dekat youtube. Memang gempak gile die punye trailer. Dahla ade lagu dari steven tyler (aerosmith) bertajok [love lives] mengiringi trailer. Memang gempak habes!!
yamato, hashin!

Memang tak disangke yang muvi jepon ade kualiti yang setanding dengan muvi US. CGInye pon gempak gile babi setan toyol. Storyline pon okeyla... critenye bertempat pade taon 2199. bumi telah diserang oleh makhluk asing bernama [gamilas] bermula pada 5 taon sebelomnye. Serangan berikot telah menyebabkan keadaan atmosfera bumi bertukar menjadi beracun dan beradiasi. Hal ini telah memaksa manusia untuk tinggal didalam tanah sebelum menunggu kepupusan. Dalam masa yang same manusie telah menentang serangan gamilas, sampai takde harapan lagi untuk manusie menang.
penempatan baru manusia
manusia menyerang balas gamilas

Pade 1 hari sorang bekas pilot, susumu kodai terjumpe kapsul yang dihantar dari planet [iskandar] yang memberitahu manusia boleh hilangkan radiasi yang merbahaya itu skali gus. Nak dapat alat ni, kenela pergi ke planet iskandar. United nation of space administration membina kapal baru yang bernama yamato dengan enjin wave-motion. Ia membolehkan kapal angkasa itu terbang ke iskandar dalam tempoh yang singkat dan mendapatkan alat anti-radiasi.
aksi-aksi sebelom diorang pacnelem bersame

Dalam muvi ni aku dapati, ade sket hentai diantare susumu kodai ngan yuki mori. Aku ingat diorang ni pacnal jugakla last-last. Damn shit burok perangai. Naseb baek dapat amoi lawo. Lepas pacnal, diorang teros sampai ke planet iskandar. Rupe-rupenye planet iskandar dengan planet gamilas ni same. Cume belah lain-lain (boleh plak macam tu).
Lepas bertempor dengan banyak alien, akhirnye mereke berjaye mendapatkan formula anti-radiasi tu, yang dimasukkan ke dalam badan yuki mori. Pengembaraan sejauh 148,000,000 tahun cahaya dalam masa 78 hari ke planet iskandar...? kurang meyakinkan kecuali pakai worm-hole.
planet iskandar
planet gamilas

Pertarungan akhir berlangsong di sistem suria berdekatan bumi, dan bumi berjaya diselamatkan. Aku tak mau citer detail pasal citer ni sebab tak nak spoil bagi yang belom tangok. Kalau citer detail memang korang akan fucked nanti selepas mengetahuinye. 
senjata utama yamato. wave-motion canon, charging!

serangan terakhir yamato

Hahaha... Anyway, muvi ni antare sci-fi yang menarik bagi aku. Korang macam mane plak? Tengok jangan tak tengok.

Tuesday, 9 August 2011

dah nak siap!


Pejam celek-pejam celek, dah nak siap rupenye komik twin-x volume 4 aku. Nampak macam sekejap, tapi lame jugak rasenye. Lebeh kurang 5 bulan baru boleh kuar 1 komik. Tapi bende paleng leceh sekali dalam pembikinan komik adalah menaip dialog. Holy shit. Dahla banyak pulak tu dialognye... well, dah komik sci-fi, mestila banyak dialog ye tak? Sampai aku pon rase bosan nak menyiapkannye. Mungkin aku boleh tahan melukes berjam-jam. Tapi kalau menaip, 5 minit pon dah boleh buat aku bosan.

dah nak penoh dah file ni. padahal bukan banyak sangat kertas pon sebab aku melukes untok kedue-due belah muke surat


 Setakat ni masih ade beberape page yang belom ditone dan dibuat grafiknye. Stakat ni fanart sudah ade 2 aje. Iaitu dari xanseviera dan irfan foner. Kalau diorang berdue ni nak buat balek pon takpe. No problem, lagi aku suke. cume 6 orang lagi belom bagi fanart. Ape2 pon memang aku dah suroh submit 15/8 nanti. Harapnye fanart untuk volume kali ni gempak-gempak belake.  Aku ingin ucapkan terime kaseh banyak-banyak bagi mereka yang sudah men-submit dan sedang menyiapkannye dengan gigeh skarang.

Oh shit. Terlupe plak aku yang cover untuk volume 4 ni aku maseh blom buat lagi. Tapi aku tak perlu risau sebab gambarannye dah ade dalam kepale.

Lepas siap komik ni, aku nak stop dulu beberape taon untuk buat komik baru. Sebab aku dapati komik ni kurang mendapat sambutan ramai. Ape gunenye kalau tak mendapat sambutan ramai dan aku maseh melukesnye? Ye tak?
Ape-ape pon aku akan menghidangkan yang terbaek dalam twin-x#4 ni.

Sunday, 7 August 2011

deadline dah dekat, duet takde.


Jarang sangat aku rase tension macam ni. Petang tadi aku pi sunway untuk cucok duet. Kenela cucok kat public bank jugak sebab nak resit pengeluaran. Boleh tau duet freelance dah masok ke tak. Lepastu, ingatkan tadi aku nak beli lampu meje untok melukes komik sci-fi twin-x4 dan komik sci-fi baru aku lepas twin-x4 ni siap. Sekali tekan-tekan, duit dalam bank maseh dalam jumlah yang lame. Holy stupid ass hole mother fucker, aku cakap. Komik yang aku claim ujong bulan lepas maseh belom dibayar. 15 minit lepas tu aku dengo azan lalu aku menghisap rokok suria sebatang. Ting-tong kejap aku... lepas tu aku balek rumah dengan tangan kosong, perot kosong. Anak haram babi sial pukimak, aku cakap. Sekian terime kaseh.
gambar yang sempat di snap di sunway tadi

tengah bulan pose pon ramai jugak orang kat sunway ni
siap ade pameran fucking kerete lagi

memandang sesuatu kejadian dari luar kotak

Salam dan selamat sejahtera kepade pengunjung blog pacuniverse. Pade hari ni aku nak bercerite tentang melihat agama dari luar kotak. Ceritenye bermule dengan perbualan aku dengan adik kawan aku yang berbangsa cina. Hari ahad lepas aku dijempot oleh kawan aku pegi uluyam. Kampong kawan aku tula. Mase tu tengah sembang-sembang tentang anjing yang berkeliaran disitu. adik kawan aku cakap, "eh. you tak takot anjing ka? orang melayu banyak takut anjing, you tau ka?" bullshit, aku cakap. orang melayu takot anjing gile aje.
anjing ni sangat jinak dan comel. ia telah mendorong aku mengusap2 kepalanya (dalam keadaan tangan yang kering)

Lepas tu adik kawan aku tu bercerite tentang anjing yang tengah baring berdekatan dengan kitorang. Die cakap yang anjing ni sebelum kehidupannye yang mase kini mungkin adalah seorang manusia. Mungkin didalam kehidupannye yang lepas dia adalah seorang manusia yang jahat dan buruk perangai. Selepas kematian orang itu, dia dilahirkan semula sebagai anjing dan entah ape-ape lagi haiwan yang lebih rendah sifatnya dengan manusie. Aku tercengang kejap dan berfikir, biar betol? Lepas tu aku tanya pulak dekat dia yang dia tu beragama budha ke? Die kate ye, die bergama budha. Lepas tu aku tanye die balik, habes adek perempuan, emak ngan bapak kau pon same ke beragama budha. Dia kata ya, mereke beragama budha. Lepas tu aku tanye balek, kenape abang kau sorang aje kristian? Die berkate dengan tenang yang kite semua ade pilihan maseng-maseng. Terpulanglah pilihan ape yang kite nak ambek, tapi kita tetap satu keluarga. Aku cakap kepada diri aku sendiri, fuck me! Kenapa boleh macam ni, sedangkan agama yang keluarga aku anuti turon temuron tak boleh ade keharmonian sebegini? Kalau kakak aku ke, bapak aku ke anuti agama lain, tentu jiran atau ahli keluarga aku sendiri dah bunoh diorang. Well... ia kelihatan tak adil bukan? Hal ni bukannye susah sangat pon nak difikirkan ketidak adilannye. Sebab bende ni common sense. Tak payah jadi saintis roket pon boleh fikir pasal sesuatu yang adil dan baik... akhirnya, malam itu kami bertiga sama-sama menyaksikan tembakan bunga api dan mercun bersempena 'bulan hantu'. kononnye dengan dentuman mercun tu, hantu boleh takotla... berpuluh kali mercun ni ditembak selama seminit lebeh. nice!
video

Dua hari selepas kejadian itu, aku keluarlah makan malam dengan kawan aku yang kristian tu. Aku tanya dia pasal kelainan agama yang dianutinya dengan keluarganya. Serius aku cakap, aku dah lame kenal mamat ni sejak dari sekolah menengah. So, kalau kitorang bersembang, memang open gile, takde segan-segan kami nak bertanye pasal hal-hal sensitif. Jawapan dia pon same jugak dengan jawapan yang adeknye bagi. Ia adalah pilihan bebas masing-masing. Keluarganya langsong takkan halang. Lepas tu aku tanyelah die, yang keluargenye tak kesah ke kalau agama kristian tu salah dan agama budha tu betol? Pon die cakap keluargenye tak kesah. Ia pilihan masing-masing. Lepastu aku tanye dia balik, macam mana pulak dengan kehidupan selepas mati? Macam mana kalau lepas ni die dilahirkan balik sebagai pokok bayam ke, ulat sutere ke atau pon jesus selamatkan die dari seksaan api neraka? Jawapan dia, dia tak pasti macam mana kehidupan selepas mati. Ataupon bila kita dah mati, mati teros? Lepas tu aku tanya balik kenapa dia memeluk agama kristian dan dimanakah keistimewaanye. Die cakap dengan aku yang cara sembahyang sangat menarik. Boleh menyanyi dan menari, berdoa dengan bahasa yang mereka faham dan macam-macam. Yang paling mengagumkan aku, agama kristianlah satu-satu agama yang menjamin semue orang yang percaye dan menerime korban jesus akan masuk syurga. Well... memang menarik. Tahniah, kawan.

Die jugak ade sedikit tak puas hati dengan agama rasmi negara ni. Kalau orang lain nak kawen dengan perempuan melayu atau lelaki melayu kene masuk islam dulu. Aku cakap, bullshit! Tak semestinya. Dalam surat khabar dan mana-mana cerite, orang melayu sanggop kawen lari sebab tak mau tuko agame secara rasmi. Kire kawen diam-diamla dan memeluk agama lain. Cume perkara ni tak dihebah-hebahkan dan kawan aku tak tau. Bile die tanye aku, ape pendapat aku tentang orang melayu murtad ni, aku cakap aku tak peduli pon. Kalau aku pegi bunoh orang tu, aku boleh hidop aman damai ke? Tentula tak. Agama islam sendiri pon melarang dari mengambil nyawa orang lain. Mengambil nyawa seorang manusia umpama membunuh seluruh umat manusia.

Sepanjang zaman ni ade aje kisah-kisah tentang orang membunuh disebabkan agama. Bile kite tengok hal macam ni, rase macam jijik pulak. Saintis dan doktor kene bunuh dengan ahli agama, ahli agama bunuh kanak-kanak, orang awam dan macam-macam lagi. negara ini menyerang negara itu atas dasar agama dan kerakyatan. Yang paling best bile seseorang (tentera ke, polis ke, ahli agama ke) tu membunuh dengan menggunakan nama tuhan. tak rase malu ke dengan tuhan masing-masing? Itu yang tak best tu. Semua logik dan common sense hilang sebab.... lu pikirla sendiri.

sebelom mengundur diri, aku nak mintak maaf kalau aku ade menyinggung perasaan sesape kat sini. aku cube meluahkan ape yang terbuku dihati ini.
Beberape minggu ni memang banyak ilmu aku dapat dan minggu yang menarik. Sekian terima kasih.